Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 579.67:637.5
Рис. 3. Табл. 1. Библ. 13.

DOI: 10.21323/2071-2499-2024-1-40-43

Изучение состава микрофлоры объектов производственной среды разной зональности на мясоперерабатывающем предприятии

Юшина Ю.К., доктор техн. наук, Батаева Д.С., канд. техн. наук, Махова А.А., Грудистова М.А., канд. техн. наук, Зайко Е.В., канд. техн. наук, Рещиков М.Д., Агеева Е.В.
ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
Ключевые слова: объекты производственной среды, микрофлора, зональность, экологический мониторинг,
Реферат:
Описаны подходы экологического мониторинга на мясоперерабатывающем предприятии как инструмент определения причины порчи готовой мясной продукции. В рамках экологического мониторинга было проведено зонирование объектов производственной среды, исследование санитарного состояния их поверхностей и идентификация выделенных микроорганизмов. Зафиксировано превышение уровня количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов (КМАФАнМ) и молочнокислых микроорганизмов (МКБ) на объектах 1-3 зон (4,7 lg КОЕ/см2). Установлено наличие микроорганизмов порчи (Lactobacillus curvatus, Leuconostoc lactis, Leuconostoc mesenteroides, Leuconostoc citreum, Serratia, Acinetobacter) и условно-патогенных бактерий (C. Parapsylosis) на поверхностях объектов, не контактирующих с пищевой продукцией (2 и 3 зоны). Такое положение свидетельствует о необходимости усиления профилактических мер и разработки программ экологического мониторинга по обеспечению безопасности производственной среды. Регулярная дезинфекция, контроль её эффективности и ротация дезинфицирующих средств играют важную роль для объектов производственной среды разной зональности: не только 1 зоны, но и для всех удалённых поверхностей и оборудования 2-4 зон.


Studying the microflora composition of objects in the production environment in different zones of a meat processing plant

Yushina Yu.K., Bataeva D.S., Makhova A.A., Grudistova M.A., Zaiko E.V., Reschikov M.D., Ageeva E.V.
Gorbatov Research Center for Food Systems
Key words: microflora, industrial environment objects, zones, environmental monitoring
Summary:
This article describes the approaches of environmental monitoring at a meat processing enterprise as a tool for determining the cause of spoilage of finished meat products. As part of environmental monitoring, zoning of objects of the production environment, investigation of the sanitary condition of their surfaces and identification of isolated microorganisms were carried out. An excess of the quantity of mesophilic aerobic and facultative anaerobic microorganisms (QMAFAnM) and lactic acid bacteria (LAB) was recorded on objects in zones 1-3 (4.7 lg CFU/cm2). The presence of spoilage microorganisms (Lactobacillus curvatus, Leuconostoc lactis, Leuconostoc mesenteroides, Leuconostoc citreum, Serratia, Acinetobacter) and opportunistic bacteria (C. parapsylosis) on the surfaces of objects not in contact with food products (zones 2 and 3) was established. This situation indicates the need to strengthen preventive measures and develop environmental monitoring programs to ensure the safety of the production environment. Regular disinfection, monitoring of its effectiveness and rotation of disinfectants play an important role for objects of the production environment of different zoning: not only zone 1, but also for all remote surfaces and equipment of zones 2-4.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

IDF Annual Report 2020-2021. Electronic resource. – Access mode: [https://fil-idf.org/wp-content/uploads/woocommerce_uploads/2021/10/IDF-Annual-Report-2021-qpykzr.pdf].

Thomas, J. Outbreak of listeriosis in South Africa associated with processed meat / J. Thomas // New England Journal of Medicine. – 2020. – V. 382. – № 7. – P. 632-643. DOI: 10.1056/NEJMoa1907462.

Environmental Monitoring Handbook for the Food and Beverage Industries / 3M Food Safety and Cornell University’s College of Agriculture and Life Sciences (CALS) // 2019. Electronic resource. – Access mode: [https://cals.cornell.edu/news/3m-and-cornell-partner-develop-environmental-monitoring-handbook].

Griffith, C. Surface sampling and the detection of contamination / C. Griffith // Handbook of Hygiene Control in the Food Industry. Woodhead Publishing. – 2016. – P. 673-696. DOI: 10.1016/B978-0-08-100155-4.00044-3.

Mota, J.D.O. Environmental monitoring program to support food microbiological safety and quality in food industries: A scoping review of the research and guidelines / J.D.O. Mota, G. Boué, H. Prévost, A. Maillet, E. Jaffres, T. Maignien, N. Arnich, M. Sanaa, M. Federighi // Food Control. – 2021. – V. 130. – P. 108283. DOI: 10.1016/j.foodcont.2021.108283.

Growth of spoilage bacteria during storage and transport of meat / EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ) // EFSA Journal. – V. 14. – № 6. – Р. e04523.  DOI: 10.2903/j.efsa.2016.4523.

ANSES, 2020 Avis révisé de l'Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation,de l’environnement et du travail relatif à la filière de production des préparations en poudre pour nourrissons (Saisine n 2018-SA-0264). Electronic resource. – Access mode: [https://www.anses.fr/fr/system/files/BIORISK2018SA0264.pdf].

Muhterem-Uyar, M. Environmental sampling for Listeria monocytogenes control in food processing facilities reveals three contamination scenarios / M. Muhterem-Uyar, M. Dalmasso, A. Bolocan, M. Hernandez, A.E. Kapetanakou, T. Kuchta, M. Wagner // Food Control. – 2015. – V. 51. – P. 94-107. DOI: 10.1016/j.foodcont.2014.10.042.

Pennacchia, C. Spoilage-related microbiota associated with chilled beef stored in air or vacuum pack / C. Pennacchia, D. Ercolini, F. Villani // Food microbiology. – 2011. – V. 28. – № 1. – P. 84-93. DOI: 10.1016/j.fm.2010.08.010.

Stellato, G. A Few Pseudomonas Oligotypes Dominate in the Meat and Dairy Processing Environment / G. Stellato, D.R. Utter, A. Voorhis, M. De Angelis, A.M. Eren, D. Ercolini // Front Microbiol. – 2017. – № 8. – P. 264. DOI: 10.3389/fmicb.2017.00264.

Bantawa, K. Food-borne bacterial pathogens in marketed raw meat of Dharan, eastern Nepal / K. Bantawa, K. Rai, D.S. Limbu, H. Khanal // BMC research notes. – 2018. – V. 11. – № 618. – P. 1-5. DOI: 10.1186/s13104-018-3722-x.

Pammi, M. Candida parapsilosis is a significant neonatal pathogen: a systematic review and meta-analysis / M. Pammi, L. Holland, G. Butler, A. Gacser, J.M. Bliss // The Pediatric infectious disease journal. – 2013. – V. 32. – № 5. – P. 206.

Daneshnia, F. Worldwide emergence of fluconazole-resistant Candida parapsilosis: current framework and future research roadmap / F. Daneshnia, J.N. de Almeida Júnior, M. Ilkit, L. Lombardi, A.M. Perry, M. Gao, C.J. Nobile, M. Egger, D.S. Perlin, B. Zhai, T.M. Hohl, T. Gabaldón, A.L. Colombo, M. Hoenigl, A. Arastehfar // The Lancet Microbe. – 2023. – V. 4. – № 6. – P. e470-e480. DOI: 10.1016/S2666-5247(23)00067-8. 


Контакты:

Юшина Юлия Константиновна
yu.yushina@fncps.ru
Батаева Дагмара Султановна
d.bataeva@fncps.ru
Махова Анжелика Александровна
a.mahova@fncps.ru
Грудистова Мария Александровна
m.grudistova@fncps.ru
Зайко Елена Викторовна
e.zaiko@fncps.ru
Рещиков Максим Дмитриевич
reshchikov@fncps.ru
Агеева Елена Владимировна
e.ageeva@cherkizovo.com

Для цитирования:

Юшина, Ю.К. Изучение состава микрофлоры объектов производственной среды разной зональности на мясоперерабатывающем предприятии / Ю.К. Юшина, Д.С. Батаева, А.А. Махова, М.А. Грудистова, Е.В. Зайко, М.Д. Рещиков, Е.В. Агеева // Все о мясе. – 2024. – № 1. – С. 40-43. DOI: 10.21323/2071-2499-2024-1-40-43.

For citation:

Yushina, Yu.K. Studying the microflora composition of objects in the production environment in different zones of a meat processing plant / Yu.K. Yushina, D.S. Bataeva, A.A. Makhova, М.A. Grudistova, E.V. Zaiko, M.D. Reschikov, E.V. Ageeva // Vsyo o myase. – 2024. – № 1. – Р. 40-43. DOI: 10.21323/2071-2499-2024-1-40-43.





Политика конфиденциальности

Противодействие коррупции

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика