Stolz, D. Towards the elimination of chronic obstructive pulmonary disease: a Lancet Commission / D. Stolz, T. Mkorombindo at al. // The Lancet. – 2022. – V. 400. – № 10356. – P. 921-972.
Adeloye, D. Global, regional, and national prevalence of, and risk factors for, chronic obstructive pulmonary disease (COPD) in 2019: a systematic review and modelling analysis / D. Adeloye, P. Song, Y. Zhu, H. Campbell, A. Sheikh, I. Rudan // NIHR RESPIRE Global Respiratory Health Unit. – 2022 – V. 10 (5). – P. 447-458. DOI: 10.1016/S2213-2600(21)00511-7.
3. Nguyen, H. Nutritional status, dietary intake, and health-related quality of life in outpatients with COPD / H. Nguyen, P. Collins, T. Pavey, N. Nguyen, T. Pham, D. Gallegos // International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. – 2019. – V. 14. – Р. 215-26.
4.Collins, P. Nutritional support in chronic obstructive pulmonary disease (COPD): an evidence update / P. Collins, I. Yang, Y. Chang, A. Vaughan // Journal of Thoracic Disease. – 2019. – V. 11. – Р. S2230-S2237.
5. Драпкина, О.М. Пищевой статус и парадокс ожирения при хронической обструктивной болезни лёгких / О.М. Драпкина, С.Н. Авдеев., А.В. Будневский, Е.С. Овсянников, А.В. Концевая, Е.С. Дробышева // Вопросы питания. – 2021. – Т. 90. – № 6. – С. 42-49.
Drapkina, O.M. Pishchevoy status i paradoks ozhireniya pri khronicheskoy obstruktivnoy bolezni logkikh [Nutritional status and obesity paradox in chronic obstructive pulmonary disease] / O.M. Drapkina, S.N. Avdeyev., A.V. Budnevskiy, Ye.S. Ovsyannikov, A.V. Kontsevaya, Ye.S. Drobysheva // Voprosy pitaniya. – 2021. – T. 90. – № 6. – Р. 42-49.
6. Новгородцева, Т.П. Модификация состава жирных кислот мембраны эритроцитов при хронической обструктивной болезни лёгких / Т.П. Новгородцева, Ю.К. Денисенко, М.В. Антонюк, Н.В. Жукова // Бюллетень СО РАМН. – 2013. – Т. 33. – № 5. – C. 64-69.
Novgorodtseva, T.P. Modifikatsiya sostava zhirnykh kislot membrany eritrotsitov pri khronicheskoy obstruktivnoy bolezni logkikh [Modification of the fatty acid composition of the erythrocyte membrane in chronic obstructive pulmonary disease] / T.P. Novgorodtseva, Yu.K. Denisenko, M.V. Antonyuk, N.V. Zhukova // Byulleten' SO RAMN. – 2013. – T. 33. – № 5. – C. 64-69.
7. Асланова, М.А. Научно обоснованные требования к мясному продукту для диетотерапии при болезнях органов дыхания / М.А. Асланова, О.К. Деревицкая, А.С. Дыдыкин, Н.Е. Солдатова, А.Л. Беро // Мясная индустрия. – 2022. – № 4. – С. 36-39.
Aslanova, M.A. Nauchno obosnovannyye trebovaniya k myasnomu produktu dlya diyetoterapii pri boleznyakh organov dykhaniya [Scientifically substantiated requirements for a meat product for diet therapy in respiratory diseases] / M.A. Aslanova, O.K. Derevitskaya, A.S. Dydykin, N.Ye. Soldatova, A.L. Bero // Myasnaya industriya. – 2022. – № 4. – P. 36-39.
8. Макаренко, М.А. Продукты вторичного окисления пищевых масел и жиров. Оценка рисков для здоровья человека (Сообщение 1) / М.А. Макаренко, А.Д. Малинкин, В.В. Бессонов, В.А. Саркисян, А.А. Кочеткова // Вопросы питания. – 2018. – Т. 87. – № 6. – С. 125-138.
Makarenko, M.A. Produkty vtorichnogo okisleniya pishchevykh masel i zhirov. Otsenka riskov dlya zdorov'ya cheloveka (Soobshcheniye 1) [Products of secondary oxidation of edible oils and fats. Assessment of risks for human health (Message 1)] / M.A. Makarenko, A.D. Malinkin, V.V. Bessonov, V.A. Sarkisyan, A.A. Kochetkova // Voprosy pitaniya. – 2018. – T. 87. – № 6. – P. 125-138.
9. Куликовский, А.В. Аналитические возможности определения пероксидного окисления белков животного происхождения / А.В. Куликовский, А.С. Николаева, В.В. Насонова // Все о мясе. – 2016. – № 4. – С. 34-37.
Kulikovskiy, A.V. Analiticheskiye vozmozhnosti opredeleniya peroksidnogo okisleniya belkov zhivotnogo proiskhozhdeniya [Analytical possibilities for determining peroxide oxidation of animal proteins] / A.V. Kulikovskiy, A.S. Nikolayeva, V.V. Nasonova // Vsyo o myase. – 2016. – № 4. – Р. 34-37.