Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 57.083.32:664
Табл. 3. Ил. 4. Библ. 19.

DOI: 10.21323/2071-2499-2020-6-4-13

Международная практика управления аллергенами в пищевой промышленности

Крюченко Е.В., Кузлякина Ю.А., канд. техн. наук, Замула В.С., канд. техн. наук, Чернуха И.М., академик РАН
ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
Ключевые слова: маркировка, пищевая аллергия, аллергены, системы менеджмента безопасности пищевой продукции, пищевая продукция,
Реферат:
Пищевая аллергия – серьёзная проблема общественного здравоохранения во всём мире. Стратегии управления рисками для здоровья людей, страдающих от пищевой аллергии, сосредоточены на предоставлении информации о наличии пищевых аллергенов на маркировке пищевой продукции. Ряд регулирующих органов стран мира признали важность предоставления этой информации путём принятия регламентов, директив, законов, постановлений или стандартов, содержащих требования к маркировке и производству пищевой продукции, содержащей аллергены. Однако в разных странах использовались разные подходы к определению приоритетных аллергенов и разработке нормативных требований к маркировке и производству пищевой продукции, содержащей аллергены. Возрастающий объём международной торговли пищевыми продуктами указывает на то, что анализ требований к маркировке пищевой продукции, содержащей в своём составе аллергены или продукции в которую аллергены могли попасть путём перекрёстного загрязнения, а также обзор практики управления аллергенами в различных странах мира крайне важны на сегодняшний день.


International practice of allergen management in the food industry

Kryuchenko E.V., Kuzlyakina Yu.A., Zamula V.S., Chernukha I.M.
Gorbatov Research Center for Food Systems
Key words: food allergies, allergens, labeling, food safety management systems, food products
Summary:
Food allergy is a major public health problem worldwide. Health risk management strategies for people with food allergies focus on providing information on the presence of food allergens on food labels. A number of regulators around the world have recognized the importance of providing this information through the adoption of regulations, directives, laws, ordinances or standards that contain requirements for the labeling and manufacture of food containing allergens. However, different countries have used different approaches to prioritize allergens and develop regulatory requirements for the labeling and production of food containing allergens. The increasing volume of international food trade indicates that an analysis of the labeling requirements for food containing allergens or food that may have been cross-contaminated with allergens, as well as an overview of allergen management practices around the world, is essential.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1. Messina, M. Recent Surveys on Food Allergy Prevalence / M. Messina, C. Venter // Nutrition Today. – 2020. – № 55 (1). – P. 22–29. doi:10.1097/nt.0000000000000389.

2. Gendel, S.M. Comparison of international food allergen labeling regulations / S.M. Gendel // Regulatory Toxicology and Pharmacology. – 2012. – № 63 (2). – P. 279–285. doi:10.1016/j.yrtph.2012.04.007/.

3. Codex (Codex Alimentarius), 2001. Codex Alimentarius – Food Labeling – Complete Texts – Revised 2001. Available at http://www.fao.org/docrep/005/Y2770E/y2770e00.htm#Contents.

4. FDA (Food and Drug Administration), 1996. Label Declaration of Allergenic Substances in Foods. Available at http://www.fda.gov/Food/LabelingNutrition/FoodAllergensLabeling/GuidanceComplianceRegulatoryInformation/ucm106546.htm.

5. FDA (Food and Drug Administration), 1992. Statement of policy: foods derived from new plant varieties. Federal Register 57, 22984. Available at https://www.fda.gov/regulatory-information/search-fda-guidance-documents/statement-policy-foods-derived-new-plant-varieties.

6. FDA (Food and Drug Administration), 2001. Dear Colleague Letter About the Allergen Guides. Available at http://wayback.archive-it.org/7993/20171114172102/https://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/GuidanceDocumentsRegulatoryInformation/Allergens/ucm106101.htm.

7. FDA (Food and Drug Administration), 2001. Compliance Policy Guide Sec. 555.250 Statement of Policy for Labeling and Preventing Cross-contact of Common Food Allergens. Available at https://www.fda.gov/media/71940/download.

8. FDA (Food and Drug Administration), 2001. Guidance on Inspections of Firms Producing Food Products Susceptible to Contamination with Allergenic Ingredients. Available at http://www.fda.gov/ICECI/Inspections/InspectionGuides/ucm074944.htm.

9. European Parliament, 2003. Directive 2003/89/EC of the European Parliament and of the Council of 10 November 2003 amending Directive 2000/13/EC as regards indication of the ingredients present in foodstuffs. Official Journal of the European Union. Available at https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ: L:2003:308:0015:0018: EN: PDF.

10. US Code. 2004. Food Allergen Labeling and Consumer Protection Act of 2004 (Public Law 108–282, Title II). 21 USC301. Available at https://www.fda.gov/food/food-allergensgluten-free-guidance-documents-regulatory-information/food-allergen-labeling-and-consumer-protection-act‑2004-falcpa.

11. Sikora, E. The practical aspects of allergen management in meat manufacturing in the United Kingdom / E. Sikora, J. Górna // Studia oeconomica posnaniensia. – 2017. – № 5 (7). doi: 10.18559/SOEP.2017.7.12.

12. Ward, R. (2010). A vision for allergen management best practice in the food industry / R. Ward, R. Crevel, I. Bell, N. Khandke, C. Ramsay, S. Paine // Trends in Food Science & Technology. – 2010. – № 21 (12). – P. 619–625. doi:10.1016/j.tifs.2010.09.004.

13. Allergen bureau website http://allergenbureau.net/. Accessed 20 October 2020.

14. Holzhauser, T. Are current analytical methods suitable to verify VITAL® 2.0/3.0 Allergen Reference doses for EU Allergens in Foods? / T. Holzhauser, P. Johnson, J.P. Hindley, G. O’Connor, C.-H. Chan, J. Costa, S.D. Flanagan // Food and Chemical Toxicology. – 2020. – № 111709. doi:10.1016/j.fct.2020.111709.

15. BRC Global Standard – Food version 8.

16. International Food Standard (IFS) version 7.

17. FSSC22000 version 5.0.

18. ISO 22000:2018 «Food safety management systems – Requirements for any organization in the food chain».

19. Van Hengelo, A.J. Analysis of food allergens. Practical applications. Chapter 7 in Food Toxicants Analysis – Y. Picó (Editor) / A.J. Van Hengelo, E. Ankle, S.L. Taylor, S.L. Hefleb. Elsevier, 2007. – P. 189–229.


Контакты:

Крюченко Елизавета Вячеславовна
I.kryuchenko@fncps.ru
Кузлякина Юлия Алексеевна
yu.kuzlyakina@fncps.ru
Замула Валентина Святославовна
v.zamula@fncps.ru
Чернуха Ирина Михайловна
I.chernuha@fncps.ru

Для цитирования:

Крюченко, Е.В. Международная практика управления аллергенами в пищевой промышленности / Е.В. Крюченко, Ю.А. Кузлякина, В.С. Замула, И.М. Чернуха // Все о мясе. – 2020. – № 6. – С. 4-13. DOI: 10.21323/2071-2499-2020-6-4-13.

For citation:

Kryuchenko, E.V. International practice of allergen management in the food industry / E.V. Kryuchenko, Yu.A. Kuzlyakina, V.S. Zamula, I.M. Chernukha // Vsyo o myase. – 2020. – № 6. – Р. 4-13. DOI: 10.21323/2071-2499-2020-6-4-13.





Политика конфиденциальности

Противодействие коррупции

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика