WHO (2023) : World Health Organization : Fact sheet non-communicable diseases. Electronic resource. – Access mode: [https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases]. Access date: 05.12.2023.
Svatetz, C.A.G. Nutrition, cardiovascular disease risk and climate change // Clinica e investigacion en arteriosclerosis: publicacion oficial de la Sociedad Espanola de Arteriosclerosis. – 2023. – V. 35. – № 2. – Р. 101-103. DOI: 10.1016/j.artere.2023.04.001.
3. Leroy, F. Should dietary guidelines recommend low red meat intake? / F. Leroy, N. Cofnas // Critical Reviews in Food Science and Nutrition. – 2020. – V. 60. – № 16. – Р. 2763-2772. DOI: 10.1080/10408398.2019.1657063.
4.Сметнева, Н.С. Роль оптимального питания в профилактике сердечно-сосудистых заболеваний // Н.С. Сметнева, А.В. Погожева, Ю.Л. Васильев, С.С. Дыдыкин, И.С. Дыдыкина, А.А. Коваленко // Вопросы питания. – 2020. – Т. 89. – № 3. – С. 114-124. DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10035.
Smetneva, N.S. Rol' optimal'nogo pitanija v profilaktike serdechno-sosudistyh zabolevanij [The role of optimal nutrition in the prevention of cardiovascular diseases] / N.S. Smetneva, A.V. Pogozheva, Yu.L. Vasil’ev, S.S. Dydykin, I.S. Dydykina, A.A. Kovalenko // Voprosy pitaniia. – 2020. – V. 89. – № 3. – P. 114-124. DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10035.
5. Стародубова, А.В. Кардионутрициология: лечебное питание в профилактике и лечении ведущей патологии современности / А.В. Стародубова, Е.Н. Ливанцова, С.А. Дербенева, С.Д. Косюра, Н.В. Поленова, Ю.Р. Вараева // Вопросы питания. – 2020. – Т. 89. – № 4. – С. 146-160. DOI: 10.24411/0042-8833-2020-10049.
Starodubova, A.V. Kardionutriciologija: lechebnoe pitanie v profilaktike i lechenii vedushhej patologii sovremennosti [Cardiovascular nutrition: disease management and prevention as major public health problem nowadays] / A.V. Starodubova, E.N. Livantsova, S.A. Derbeneva, S.D. Kosyura, N.V. Polenova, Yu.R. Varaeva // Voprosy pitaniia [Problems of Nutrition]. – 2020. – V. 89. – № 4. – Р. 146-60. DOI: 10.24411/ 0042-8833-2020-10049.
6. Aslanova, M.A. Development of functional meat cutlets with improved nutritional value and antioxidant properties to correct the diet of patients with cardiovascular disease / M.A. Aslanova, O.K. Derevitskaya, A.S. Dydykin, A.L. Bero, N.E. Soldatova // Meat Technology. – 2023. – V. 64. – № 2. – Р. 256-262. DOI: 10.18485/meattech.2023.64.2.47.
7. WHO. (2017). Cardiovascular Diseases (CVDs). Geneva, Switzerland : World Health Organization. Electronic resource. – Access mode: [https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cardiovascular-diseases-(cvds)]. Access date: 03.04.2023.
8. Максимов, М.Л. Витаминотерапия и витаминопрофилактика сердечно-сосудистых заболеваний / М.Л. Максимов, Л.Ю. Кулагина, Э.Р. Кадысева, М.А. Исмаилова, А.А. Звегинцева // Sciences of Europe. – 2020. – № 58-2. – С. 34-46.
Maksimov, M. Vitaminoterapija i vitaminoprofilaktika serdechno-sosudistyh zabolevanij [Vitamin therapy and vitamin prophylaxis of Cardiovascular diseases] / M. Maksimov, L. Kulagina, E. Kadiseva, M. Ismailova, A. Zvegintseva // Sciences of Europe. – 2020. – № 58-2. – Р. 34-46.
9. Технический регламент Таможенного союза (ТР ТС 029/2012) «Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств» от 20.06.2012 № 58.
Tehnicheskij reglament Tamozhennogo sojuza (TR TS 029/2012) «Trebovanija bezopasnosti pishhevyh dobavok, aromatizatorov i tehnologicheskih vspomogatel'nyh sredstv» ot 20.06.2012 № 58 [Technical Regulations of the Customs Union (TR TS 029/2012) «Safety requirements for food additives, flavourings and processing aids» No. 58 dated July 20, 2012].
10. Mahdavi-Roshan, M. The effects of regular consumption of green or black tea beverage on blood pressure in those with elevated blood pressure or hypertension: a systematic review and meta-analysis / M. Mahdavi-Roshan, A. Salari, Z. Ghorbani, A. Ashouri // Complementary Therapies in Medicine. – 2020. – V. 51. – Article 102430. DOI: 10.1016/j.ctim.2020.102430.
11. Батаева, Д.С. Способ получения охлаждённого мясного фарша с использованием экстракта вьетнамского зелёного чая / Д.С. Батаева, Ю.М. Бухтеева, Т.В. Доан, Т.С. Сольнова, Ю.С. Кудряшова // Патент № RU 2503284 C1 Российская Федерация. – 2014. – МПК A23L 1/317.
Bataeva, D.S. Sposob poluchenija ohlazhdennogo mjasnogo farsha s ispol'zovaniem jekstrakta v'etnamskogo zelenogo chaja [Method for production of chilled meat mince with vietnamese green tea extract usage] / D.S. Bataeva, Ju.M. Bukhteeva, T.V. Doan, T.S. Sol'nova, Ju.S. Kudrjashova // Patent № RU 2503284 C1 Rossijskaja Federacija, MPK A23L 1/317 [Patent № RU 2503284 C1 Russian Federation. – 2014. – IPC A23L 1/317].