Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 577.115:636.085
Табл. 2. Ил. 3. Библ. 18.

DOI: 10.21323/2071-2499-2022-4-58-61

Химическое рафинирование жира личинок мухи Чёрная львинка (Hermetia Illucens) – перспективного компонента кормов

Новикова М.В., канд. техн. наук, Костин А.А., канд. хим. наук, Рябухин Д.С. канд. хим. наук
Всероссийский научно-исследовательский институт пищевых добавок – филиал ФНЦ пищевых систем имени В.М. Горбатова
Ключевые слова: : рафинирование, жир личинок Чёрная львинка (Hermetia Illucens), насекомые, методы очистки,
Реферат:
Насекомые являются одним из перспективных потенциальных источников сырья для кормовой отрасли в животноводстве. Наиболее распространённым видом насекомых, подходящим для этой цели, является муха Чёрная львинка (Hermetia Illucens), которая содержит в своём составе большое количество белка (до 50 масс.%) и жира (30–50 масс.%). Жир личинок Чёрная львинка может использоваться в качестве корма для животных, а также в химической, пищевой и фармацевтической отраслях. Тем не менее, жиры насекомых содержат большое количество различных жирорастворимых компонентов, таких как: летучие жирные кислоты, фосфолипиды, пигменты и ароматические соединения, которые оказывают значительное влияние на его органолептические, питательные характеристики и окислительную стабильность. Для улучшения качества жира может быть использовано его химическое рафинирование, которое позволит удалить загрязняющие вещества и увеличить пригодность жира насекомых для использования в различных областях промышленности. В работе предложено химическое рафинирование жира личинок Чёрная львинка двумя методами, с целью их сравнения и выбора наиболее эффективной технологии очистки. Очистка привела к удалению цветных пигментов, запаха и снижению содержания ненасыщенных жирных кислот и продуктов окисления. С точки зрения эффективности, применение метода 1, с использованием меньшего количества щелочи и бентонита, в качестве осветляющего агента, привело к значительному снижению содержания цветных пигментов и сохранению большей части ненасыщенных жирных кислот, поэтому этот метод может быть рекомендован для промышленного использования.


Chemical refining of black soldier fly larvae (Hermetia Illucens) fat – a promising component for animal husbandry

Novikova M.V., Kostin A.A., Ryabukhin D.S.
All-Russian Research Institute for Food Additives
Key words: refining, black soldier fly larvae (Hermetia Illucens), BSFL, fats, insects, animal husbandry
Summary:
Insects are one of the promising potential sources of raw materials for the feed industry in animal husbandry. The most common type of insects suitable for these purposes is the black soldier fly larvae (Hermetia Illucens), which contains a large amount of protein (up to 50 wt.%) and fat (30-50 wt.%). Fat of the black soldier fly larvae can be used as animal feed, as well as in the chemical, food and pharmaceutical industries. However, insect fat contains a wide variety of fat-soluble components such as volatile fatty acids, phospholipids, pigments, and aromatic compounds that have a significant impact on organoleptic, nutritional, and oxidative stability of fat. To improve the quality of the fat, chemical refining can be used to remove contaminants and increase the suitability of insect fat for use in various industries. The paper proposes chemical refining of black soldier fly larvae fat by two methods in order to compare them and select the most effective purification technology. Purification resulted in the removal of color pigments, odor and a reduction in unsaturated fatty acids and oxidation products. In terms of efficiency, the use of method No.1 resulted in a significant reduction in the content of color pigments, and the preservation of most of the unsaturated fatty acids, so this method can be recommended for the industrial use.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1. Belluco, S. et al. Edible insects in a food safety and nutritional perspective: a critical review / S. Belluco et al. // Comprehensive reviews in food science and food safety. – 2013. – Т. 12. – № 3. – P. 296-313. DOI: 10.1111/1541-4337.12014.

  

2. Ynsect. Electronic resource. – Access Mode: [http://www.ynsect.com/en/]. Date of access: 09.03.2022.

3. Imathiu, S. Benefits and food safety concerns associated with consumption of edible insects / S. Imathiu // NFS journal. – 2020. – Т. 18. – С. 1-11. DOI: 10.1016/j.nfs.2019.11.002.    

  

4. Ravi, H.K. Effect of devitalization techniques on the lipid, protein, antioxidant, and chitin fractions of black soldier fly (Hermetia illucens) larvae / H.K. Ravi et al. // European Food Research and Technology. – 2020. – Т. 246. – № 12. – С. 2549-2568. DOI: 10.1007/s00217-020-03596-8.

  

5. Chou, T.H. Development and characterization of nano-emulsions based on oil extracted from black soldier fly larvae / T.H. Chou et al. // Applied Biochemistry and Biotechnology. – 2020. – Т. 191. – № 1. – С. 331-345. DOI: 10.1007/s12010-019-03210-y.

  

6. Mai, H.C. Purification process, physicochemical properties, and fatty acid composition of black soldier fly (Hermetia illucens Linnaeus) larvae oil / H.C. Mai et al. // Journal of the American Oil Chemists' Society. – 2019. – Т. 96. – № 11. – С. 1303-1311. DOI: 10.1002/aocs.12263.

  

7. Borrelli, L. Insect derived lauric acid as promising alternative strategy to antibiotics in the antimicrobial resistance scenario / L. Borrelli et al. // Frontiers in Microbiology. – 2021. – Т. 12. – С. 620798. DOI: 10.3389/fmicb.2021.620798.

  

8. Matthäus, B. Renewable resources from insects: exploitation, properties, and refining of fat obtained by cold‐pressing from Hermetia illucens (Black Soldier Fly) larvae / B. Matthäus et al. // European Journal of Lipid Science and Technology. – 2019. – Т. 121. – № 7. – С. 1800376. DOI: 10.1002/ejlt.201800376.

  

9 Gibon, V. Palm oil refining / V. Gibon, W. De Greyt, M. Kellens // European journal of lipid science and technology. – 2007. – Т. 109. – № 4. – С. 315-335. DOI: 10.1002/ejlt.200600307.

  

10 Benzertiha, A. Insect fat in animal nutrition – a review / A. Benzertiha et al. // Annals of Animal Science. – 2020. – Т. 20. – № 4. – С. 1217-1240.

  

11. Chew, S.C. Recent advances in ultrasound technology applications of vegetable oil refining / S.C. Chew, M.A. Ali // Trends in Food Science & Technology. – 2021. – Т. 116. – С. 468-479. DOI: 10.1016/j.tifs.2021.08.001.

  

12. Ghosh, M. Review on recent trends in rice bran oil processing / M. Ghosh // Journal of the American oil chemists' society. – 2007. – Т. 84. – № 4. – С. 315-324. DOI: 10.1007/s11746-007-1047-3.

  

13. Čmolík, J. Physical refining of edible oils / J. Čmolík, J. Pokorný // European Journal of Lipid Science and Technology. – 2000. – Т. 102. – № 7. – С. 472-486. DOI: 10.1002/1438-9312(200008)102:7<472:AID-EJLT472>3.0.CO;2-Z.

  

14. Tandy, D.C. Physical refining of edible oil / D.C. Tandy, W.J. McPherson // Journal of the American Oil Chemists Society. – 1984. – Т. 61. – № 7. – С. 1253-1258. DOI: 10.1007/BF02636265.

  

15. Tzompa-Sosa, D.A. Replacing vegetable oil by insect oil in food products: Effect of deodorization on the sensory evaluation / D.A. Tzompa-Sosa, K. Dewettinck, X. Gellynck, J.J. Schouteten // Food Research International. – 2021. – Т. 141. – С. 110140. DOI: 10.1016/j.foodres.2021.110140.

  

16. Lashkari, H. Shelf life extension of veal meat by edible coating incorporated with Zataria multiflora essential oil / H. Lashkari, M. Halabinejad, A. Rafati, A. Namdar //Journal of Food Quality. – 2020. – Т. 2020. DOI: 10.1155/2020/8871857.

17. Lyon, C.K. Extraction and refining of oil from amaranth seed / C.K. Lyon, R. Becker // Journal of the American Oil Chemists’ Society. – 1987. – Т. 64. – № 2. – С. 233-236. DOI: 10.1007/BF02542008.

  

18. Zhang, H. Refined technique and characterization of Chinese insect wax / H. Zhang et al. // Applied Mechanics and Materials. – Trans Tech Publications Ltd., 2012. – Т. 161. – С. 94-99. DOI: 10.4028/www.scientific.net/AMM.161.94.


Контакты:

Новикова (Захарова) Мария Вячеславовна
mariazakharova@bk.ru
Костин Антон Алексеевич
egresso@yandex.ru
Рябухин Дмитрий Сергеевич
rdms@bk.ru

Для цитирования:

Новикова, М.В. Химическое рафинирование жира личинок мухи Чёрная львинка (Hermetia Illucens) – перспективного компонента кормов / М.В. Новикова, А.А. Костин, Д.С. Рябухин // Все о мясе. – 2022. – № 4. – С. 58-61. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-4-58-61.

For citation:

Novikova, M.V. Chemical refining of black soldier fly larvae (Hermetia Illucens) fat – a promising component for animal husbandry / M.V. Novikova, A.A. Kostin, D.S. Ryabukhin // Vsyo o myase. – 2022. – № 4. – Р. 58-61. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-4-58-61





Политика конфиденциальности

Противодействие коррупции

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика