Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 637.5:577.18
Табл. 1. Ил. 4. Библ. 16.

DOI: 10.21323/2071-2499-2019-3-42-45

Распространённость и устойчивость к антибиотикам патогенных микроорганизмов, выделенных из мяса различных видов животных

Зайко Е.В.1,
Панченко А.А.2,
Cатабаева Д.М.1,
Батаева Д.С.1, канд. техн. наук

1 ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
2 Российский университет дружбы народов

Ключевые слова: антибиотики, резистентность, патогенные микроорганизмы,
Реферат:
Развитие устойчивости к антибиотикам, в том числе и множественной устойчивости, среди патогенных и условно-патогенных микроорганизмов рассматривается как глобальная проблема общественного здравоохранения. Продукты питания животного происхождения, особенно сырое мясо, являются главным переносчиком устойчивых к антибиотикам патогенных бактерий. По результатам собственных исследований установлено, что наибольшую устойчивость сальмонеллы, выделенные из мяса, проявляют к действию амоксициллина, эритромицина и тетрациклина, при этом к гентамицину устойчивость установлена не была. Бактерии L. monocytogenes в рамках этой работы проявили наибольшую устойчивость к антибиотикам тетрациклиновой группы и циплофлоксацину, но оказались чувствительны к действию амоксициллина, гентамицина и эритромицина. Результаты собственные и других исследователей являются доказательством чрезмерного использования антибиотиков в животноводстве. Данное обстоятельство будет способствовать передаче резистентных к антибиотикам «пищевых» патогенов через пищевую цепь человеку. Полученные результаты подчёркивают необходимость надёжных национальных программ по недопущению возникновения и распространения устойчивых к антибиотикам патогенных микроорганизмов через пищевые продукты, поскольку это может быть положительным вкладом в инициативу «единого здоровья».


Prevalence and resistance to antibiotics of pathogenic microorganisms isolated from the meat of various animal species

Zaiko E.V.1,
Panchenko A.A.2,
Satabaeva D.M.1,
Bataeva D.S.1

1 Gorbatov Research Center for Food Systems
2 Peoples’ Friendship University of Russia

Key words: antibiotics, resistance, pathogenic microorganisms
Summary:
The development of antibiotic resistance, including multiple resistance, among pathogenic and conditionally pathogenic microorganisms is considered as a global public health problem. Food of animal origin, especially raw meat, is the main carrier of antibiotic-resistant pathogenic bacteria. According to the results of our own research, it has been established that Salmonella isolated from meat is most resistant to amoxicillin, erythromycin and tetracycline, while resistance to gentamicin has not been established. L. monocytogenes, in the framework of this work, showed the greatest resistance to the antibiotics of the tetracycline group and cyplofloxacin, but were found to be sensitive to the action of amoxicillin, gentamicin and erythromycin. Own and other researchers results are evidence of overuse of antibiotics in animal husbandry. This circumstance will contribute to the transmission of antibiotics-resistant «food» pathogens, through the food chain, to humans. The findings highlight the need for robust national programs to prevent the emergence and spread of antibiotic-resistant pathogens through food, as this can be a positive contribution to the «one-stop-health » initiative.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1. Butaye, P. Antimicrobial resistance in bacteria from animals and the environment / P. Butaye, E. Van Duijkeren, J.F. Prescott, S. Schwarz // Veterinary Microbiology. – 2014. – V. 171. – P. 269–272.

2. Durso, L.M. Distribution and quantification of antibiotic resistant genes and Bacteria across agricultural and non-agricultural metagenomes / L.M. Durso, D.N. Miller, B.J. Wienhold // PLoS One. – 2012. – V. 7 (2012). – P. 1–12.

3. Al-Tawfiq, J.A. How should we respond to the emergence of plasmid-mediated colistin resistance in humans and animals? / J.A. Al-Tawfiq, R. Laxminarayan, M. Mendelson // International Journal of Infectious Diseases. – 2017. – V. 54. – P. 77–84.

4. Pfeifer, Y. Resistance to cephalosporins and carbapenems in Gram-negative bacterial pathogens / Y. Pfeifer, A. Cullik, W. Witte // International Journal of Medical Microbiology. – 2010. – V. 300 (6). – P. 371–379.

5. Iwu, C.J. Multidrug-resistant Salmonella isolates from swine in the Eastern Cape Province, South Africa / C.J. Iwu, B.C. Iweriebor, L.C. Obi, A.K. Basson, A.I. Okoh // Journal of food protection. – 2016. – V. 79. – № 7. – P. 1234–1239.

6. Buncic, S. Microbial pathogen control in the beef chain: recent research advances / S. Buncic, G.J. Nychas, M.R.F. Lee, K. Koutsoumanis, M. Hébraud, M. Desvaux, N. Chorianopoulos, D. Bolton, B. Blagojevic, D. Antic // Meat Science. – 2014. – V. 97 (3). – P. 288–297.

7. Ahmad, M.U.D. Assessment of microbial load of raw meat at abattoirs and retail outlets / M.U.D. Ahmad, A. Sarwar, M.I. Najeeb, M. Nawaz, A.A. Anjum, M.A. Ali, N. Mansur // Journal of Animal and Plant Sciences. – 2013. – V. 23 (3). – P. 745–748.

8. Zweifel, C. Microbiological contamination of cattle carcasses at different stages of slaughter in two abattoirs / C. Zweifel, M. Capek, R. Stephan // Meat Science. – 2014. – V. 98 (2). – P. 198–202.

9. Zhanga, S. Antimicrobial activity and action mechanism of triglycerol monolaurate on common foodborne pathogens / S. Zhanga, J. Xionga, W. Loua, Z. Ninga, D. Zhangb, J. Yang // Food Control. – 2019. – V. 98. – P. 113–119.

10. Park, K.M. Erythorbyl laurate as a potential food additive with multi-functionalities: Antibacterial activity and mode of action / K.M. Park, S.K. Jo, H.J. Yu, J.Y. Park, S.J. Choi, C.J. Lee, et al. // Food Control. – 2018. – V. 86. – P. 138–145.

11. Lee, G.Y. Prevalence and classification of pathogenic Escherichia coli isolated from fresh beef, poultry, and pork in Korea / G.Y. Lee, H.I. Jang, I.G. Hwang, M.S. Rhee // International Journal of Food Microbiology. – 2009. – V. 134 (3). – Р. 196–200.

12. Cetinkaya, F. Prevalence, serotype identification by multiplex polymerase chain reaction and antimicrobial resistance patterns of Listeria monocytogenes isolated from retail foods: L. monocytogenes in raw and ready-to-eat foods / F. Cetinkaya, T. Elal Mus, A. Yibar, N. Guclu, H. Tavsanli, R. Cibik // Journal of Food Safety. – 2014. – V. 34 (1). – P. 42–49.

13. Romanova, N. Sensitivity of Listeria monocytogenes to sanitizers used in the meat processing industry / N. Romanova, S. Favrin, M.W. Griffiths // Applied and Environmental Microbiology. – 2002. – V. 68 (12). – P. 6405–6409.

14. Festus, I. Molecular haracterisation of antibiotic-resistant Salmonella enterica isolates recovered from meat in South Africa / I. Festus, J. Nolwazi, L. Bhembeb, E. Greenc, J. Oguttud, V. Muchenjea //Acta Tropica. – 2019. – V. 190. – P. 129–136.

15. O’Connor, L. The characterization of Listeria spp. isolated from food products and the food-processing environment / L. O’Connor, M. O’Leary, N. Leonard, M. Godinho, C. O’Reilly, J. Egan, et al. // Letters in Applied Microbiology. – 2010. – V. 51. – P. 490–498.

16. Yan, H. Prevalence and characterization of antimicrobial resistance of foodborne Listeria monocytogenes isolates in Hebei province of Northern China, 2005–2007 / H. Yan, S.B. Neogi, Z. Mo, W. Guan, Z. Shen, S. Zhang et al. // International Journal of Food Microbiology. – 2010. – V. 144. – P. 310–316.


Контакты:

Зайко Елена Викторовна
e.zaiko@fncps.ru
Панченко Алина Антоновна
panchencko.aa@yandex.ru
Cатабаева Дагмара Мухмадовна
d.satabaeva@fncps.ru
Батаева Дагмара Султановна
d.bataeva@fncps.ru

Для цитирования:

Зайко, Е.В. Распространённость и устойчивость к антибиотикам патогенных микроорганизмов, выделенных из мяса различных видов животных / Е.В. Зайко, А.А. Панченко, Д.М. Cатабаева, Д.С. Батаева // Все о мясе. – 2019. – № 3. – С. 42-45.

For citation:

Zaiko, E.V. Prevalence and resistance to antibiotics of pathogenic microorganisms isolated from the meat of various animal species / E.V. Zaiko, A.A. Panchenko, D.M. Satabaeva, D.S. Bataeva // Vsyo o myase. – 2019. – № 3. – Р. 42-45.





Политика конфиденциальности

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика