Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 664:346.544.44
Библ. 9.

DOI: 10.21323/2071-2499-2023-2-3-5

Особенности маркировки пищевой продукции на растительной основе

Кузлякина Ю.А., канд. техн. наук, Насонова В.В., доктор техн. наук, Нуриманшина Г.Р.
ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
Ключевые слова: экологическая безопасность, нормативно-правовые и законодательные требования, растительные белки, вегетарианские продукты питания, пищевая продукция на растительной основе,
Реферат:
Пищевая продукция на растительной основе на сегодняшний день имеет возрастающий спрос потребителей, вне зависимости от того, отказываются ли они от продукции животного происхождения по состоянию здоровья или из-за этических соображений. Регулирование требований к маркировке пищевой продукции на растительной основе позволит раскрыть экспортный потенциал российского рынка. На данный момент в РФ создана рабочая группа «Альтернативные продукты питания на растительной основе», которая направлена на содействие в выработке эффективных решений по развитию стандартизации пищевой продукции на растительной основе. В данной статье представлен обзор отечественных и зарубежных законодательных походов в части маркировки пищевой продукции на растительной основе, а также рекомендации по наименованию такой продукции в РФ с целью предотвращения введения в заблуждение потребителей.


Peculiarities of plant-based food labeling

Kuzlyakina Yu.A., Nasonova V.V., Nurimanshina G.R.
Gorbatov Research Center for Food Systems
Key words: vegetable proteins, vegetarian food, plant-based products, environmental safety, regulatory and legislative requirements
Summary:
Today, plant-based food products have a growing consumer demand regardless of whether consumers refuse animal products for health reasons or for ethical reasons. The regulation of labeling requirements for plant-based food products will unlock the export potential of the Russian market. At the moment, a working group "Plant-based alternative food products" has been created in the Russian Federation, which aims to help create effective solutions for the development of standardization of plant-based food products. This article provides an overview of domestic and foreign legislative approaches to the labeling of plant-based food products, as well as recommendations on the naming of such products in the Russian Federation in order to prevent misleading consumers.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1.Шокурова, Е. НАФИ: россияне стали в три раза чаще покупать заменители мяса и молока / Е. Шокурова // Агроинвестор, 2021. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://web.archive.org/web/20211209070140/https:/www.agroinvestor.ru/analytics/news/36681-nafi-rossiyane-stali-v-tri-raza-chashche-pokupat-zameniteli-myasa-i-moloka/].

Shokurova, Ye. NAFI: rossiyane stali v tri raza chashche pokupat' zameniteli myasa i moloka [Russians have become three times more likely to buy meat and milk substitutes] / Ye. Shokurova // Agroinvestor, 2021. Electronic resource. – Access mode: [https://web.archive.org/web/20211209070140/https:/www.agroinvestor.ru/analytics/news/36681-nafi-rossiyane-stali-v-tri-raza-chashche-pokupat- zameniteli-myasa-i-moloka/].

2. Trelohan, М. Labelling a product as plant-based: influence on perceptions, appeal to men/women, taste, and intention to buy / M. Trelohan, J. Stefan // Conference: 47th EMAC Annual Conference, 2018.

3. Global Plant-based Meat Market by Source (Soy, Wheat, Blends, Pea), Product (Burger Patties, Strips & Nuggets, Sausages, Meatballs), Type (Beef, Chicken, Pork, Fish), Distribution Channel, Storage and Region – Forecast to 2027 / Research and markets (Report). – 2022. – P. 449. Electronic resource. – Access mode: [2022https://www.researchandmarkets.com/reports/5214999/global-plant-based-meat-market-by-sourcesoy?utm_source=GNOM&utm_medium=PressRelease&utm_code=f3ns5h&utm_campaign=1734405+-+Global+Plantbased+Meat+Market+to+Reach+%2415.7+Billion+by+2027+at+a+CAGR+of+14.7%25&utm_exec=como322prd].

4. Christine Hall «VCs dish on why food tech investment was so light in Q3, while SAVRpak bags freshness deal with Jüsto / Techcrunch, 2022. Electronic resource. – Access mode: [https://techcrunch.com/2022/11/18/vcs-foodtech-savrpak-justo/].

5. Костырев, А. Мясо зеленеет / А. Костырев // Газета «Коммерсантъ». – 2021. – № 220. – С. 9.

Kostyrev, A. Myaso zeleneyet [Meat is green] / A. Kostyrev // Gazeta «Kommersant». – 2021. – № 220. – Р. 9.

6.Alternative-Protein Market to Reach at Least $290 Billion by 2035 / Boston Consulting Group (BCG), 2021. Electronic resource. – Access mode: [https://web-assets.bcg.com/07/48/b245fa2b4e24ab31f1cf5375f522/pr-global-food-market.pdf].

7.JUDGMENT OF THE COURT (Seventh Chamber) 14 June 2017 (*), Case C-422/16, paragraph 52.

8.Karow, S. Germany: New guidelines for designating vegan and vegetarian products with meat related terms – Will food designations like “vegetarian salami” become soon inadmissible? / S. Karow // Hogan Lovells, 2019.

9.Voluntary Standards for the Labeling of Meat Alternatives in the United States.


Контакты:

Кузлякина Юлия Алексеевна
yu.kuzlyakina@fncps.ru
Насонова Виктория Викторовна
v.nasonova@fncps.ru
Нуриманшина Гузель Радиковна
g.nurimanshina@fncps.ru

Для цитирования:

Кузлякина, Ю.А. Особенности маркировки пищевой продукции на растительной основе / Ю.А. Кузлякина, В.В. Насонова, Г.Р. Нуриманшина // Все о мясе. – 2023. – № 2. – С. 3-5. DOI: 10.21323/2071-2499-2023-2-3-5.

For citation:

Kuzlyakina, Yu.A. Peculiarities of plant-based food labeling / Yu.A. Kuzlyakina, V.V. Nasonova, G.R. Nurimanshina // Vsyo o myase. – 2023. – № 2. – Р. 3-5. DOI: 10.21323/2071-2499-2023-2-3-5.





Политика конфиденциальности

Противодействие коррупции

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика