Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 579.672
Табл. 3. Библ. 34.

DOI: 10.21323/2071-2499-2022-6-32-37

Характеристика микрофлоры мяса в разных видах упаковки

Батаева Д.С., канд. техн. наук, Грудистова М.А., канд. техн. наук, Насыров Н.А., Сатабаева Д.М.
ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
Ключевые слова: срок годности, Brochothrix thermosphacta, Candida, Pseudomonas gessardii, показатели,
Реферат:
Оценивали сообщество микроорганизмов свиных полутуш на начальной точке хранения, отрубов и полуфабрикатов на начальной и конечной точке хранения (фон и 12 суток) при температуре +3 ± 1 °С. Объектами исследования являлись свиные полутуши охлаждённые (без упаковки), отруба бескостные, упакованные в полимерный материал под вакуумом и порционные бескостные мясные полуфабрикаты из свинины, упакованные с использованием модифицированной газовой среды. Использовали классические микробиологические методы для выделения микроорганизмов, аэробное культивирование и метод свабирования для отбора смывов. Для идентификации колоний с различных селективных и неселективных плотных питательных сред использовали времяпролётный масс-спектрометр MALDI Biotyper Microflex. Со всех изученных объектов на начальном этапе хранения были выделены микроорганизмы 19 родов. С полутуш были выделены микроорганизмы 17 родов: Acinetobacter, Aerococcus, Arthrobacter, Candida, Corynebacterium, Chryseobacterium, Escherichia, Haemophilus, Kocuria, Lactobacillus, Microbacterium, Pantoea, Pseudomonas, Ralstonia, Serratia, Staphylococcus, Streptococcus, представленных 29 видами бактерий, на поверхности отрубов обнаружили 8 родов: Acinetobacter, Arthrobacter, Candida, Lactobacillus, Macrococcus, Pseudomonas, Rhodococcus, Staphylococcus, представленных 18 видами и с полуфабрикатов выделили 5 родов: Candida, Chryseobacterium, Lactobacillus, Pseudomonas, Staphylococcus, которые были представлены 8 видами микроорганизмов. К 12 суткам хранения на поверхности мясных отрубов в вакуумной упаковке были обнаружены микроорганизмы 12 видов: Buttiauxella gaviniae, Carnobacterium maltaromaticum, Ewingella americana, Hafnia alvei, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus pentosus, Lactobacillus sakei, Serratia fonticola, Serratia plymuthica, Yersinia intermedia, Yersinia ruckeri, из которых 8 видов изначально на отрубах обнаружено не было. На порционных бескостных мясных полуфабрикатах из свинины, упакованных с использованием модифицированной газовой среды к концу срока хранения были выявлены 11 видов микроорганизмов: Brochothrix thermosphacta, Candida zeyllanoides, Carnobacterium maltaromaticum, Ewingella americana, Lactobacillus pentosus, Pseudomonas azotoformans, Pseudomonas brenneri, Pseudomonas chlororaphis, Pseudomonas gessardii, Pseudomonas libanensis, Pseudomonas lundensis, Serratia liquefaciens, из которых только 4 вида изначально присутствовали на полуфабрикатах. Было установлено, что при использовании вакуумной упаковки в процессе хранения мяса создаётся симбиоз молочнокислых бактерий, энтеробактерий и эрсиний, а в модифицированной газовой среде – брохотрикса, дрожжей, молочнокислых бактерий, энтеробактерий и псевдомонад.


Characteristics of meat microflora in different types of packaging

Bataeva D.S., Grudistova M.A., Nasyrov N.A., Satabaeva D.M.
Gorbatov Research Center for Food Systems
Key words: Brochothrix thermosphacta, Candida, Pseudomonas gessardii, expiration date, indicators
Summary:
The community of microorganisms of pork half carcasses was assessed at the initial storage point, cuts and semi-finished products at the initial and final storage points (background and 12 days) at a temperature of +3 ± 1 °С. The objects of the study were chilled pork half-carcasses (without packaging), boneless cuts packed in a polymeric material under vacuum and portioned boneless meat semi-finished products from pork packed using a modified atmosphere. We used classical microbiological methods for the isolation of microorganisms, aerobic cultivation and the swabbing method for sampling swabs. To identify colonies from various selective and non-selective solid nutrient media, a MALDI Biotyper Microflex time-of-flight mass spectrometer was used. From all the studied objects at the initial stage of storage, microorganisms of 19 genera were isolated. Microorganisms of 17 genera were isolated from half carcasses: Acinetobacter, Aerococcus, Arthrobacter, Candida, Corynebacterium, Chryseobacterium, Escherichia, Haemophilus, Kocuria, Lactobacillus, Microbacterium, Pantoea, Pseudomonas, Ralstonia, Serratia, Staphylococcus, Streptococcus, represented by 29 species of bacteria, on the surface of cuts found 8 genera: Acinetobacter, Arthrobacter, Candida, Lactobacillus, Macrococcus, Pseudomonas, Rhodococcus, Staphylococcus, represented by 18 species and 5 genera were identified from semi-finished products: Candida, Chryseobacterium, Lactobacillus, Pseudomonas, Staphylococcus, which were represented by 8 species of microorganisms. By 12 days of storage, 12 types of microorganisms were found on the surface of vacuum-packed meat cuts: Buttiauxella gaviniae, Carnobacterium maltaromaticum, Ewingella americana, Hafnia alvei, Lactobacillus curvatus, Lactobacillus delbrueckii, Lactobacillus pentosus, Lactobacillus sakei, Serratia fonticola, Serratia plymuthica, Yersinmedia Yersinia ruckeri, of which 8 species were not initially found on cuts. On portioned boneless meat products from pork packed using a modified gas environment, by the end of the shelf life, 11 types of microorganisms were identified: Brochothrix thermosphacta, Candida zeyllanoides, Carnobacterium maltaromaticum, Ewingella americana, Lactobacillus pentosus, Pseudomonas azotoformans, Pseudomonas brenneri, Pseudomonas chlororaphisas, Pseudomonas chlororaphis gessardii, Pseudomonas libanensis, Pseudomonas lundensis, Serratia liquefaciens, of which only 4 species were originally present on semi-finished products. It was found that when using vacuum packaging during the storage of meat, a symbiosis of lactic acid bacteria, enterobacteria and ersinia is created, and in a modified gas environment – brochotrix, yeast, lactic acid bacteria, enterobacteria and pseudomonads.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1.    Батаева, Д.С. Влияние различных факторов на сроки годности мясных отрубов / Д.С. Батаева, М.А. Грудистова // Все о мясе. – 2021. – № 6. – С. 43-47. DOI: 10.21323/2071-2499-2021-6-43-47.
Bataeva, D.S. Vliyaniye razlichnykh faktorov na sroki godnosti myasnykh otrubov [Influence of various factors on the shelf life of meat cuts] / D.S. Bataeva, M.A. Grudistova // Vsyo o myase. – 2021. – № 6. – Р. 43-47. DOI: 10.21323/2071-2499-2021-6-43-47.

2.    Taylor, T.M. Microbial contamination/microbial contamination of fresh meat / T.M. Taylor, O.A. Aiyegoro // Reference Module in Food Science, 2022. DOI: 10.1016/B978-0-323-85125-1.00041-7.

3.    Zhu, Y. AHLs Regulate Biofilm Formation and Swimming Motility of Hafnia alvei H4 / Y. Zhu, H.M. Hou, G.L. Zhang, Y.F. WANG, H.S. HAO // Frontiers in Microbiology. – 2019. – № 10. – Р. 1330. DOI: 10.3389/fmicb.2019.01330.

4.    Marí-Almirall, M. Pathogenic Acinetobacter species including the novel Acinetobacter dijkshoorniae recovered from market meat in Peru / M. Marí-Almirall, C. Cosgaya, M.J. Pons, A. Nemec, T.J. Ochoa, J. Ruiz, I. Roca, J. Vila // International Journal of Food Microbiology. – 2019. –V. 305. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2019.108248.

5.    Kämpfer, P. Acinetobacter / P. Kampfer // Encyclopedia of Food Microbiology. – 2014. –V. 2. – P. 11-17. DOI: 10.1016/B978-0-12-384730-0.00002-1.

6.    Peirson, M.D. Aerococci and carnobacteria cause discoloration in cooked cured bologna / M.D. Peirson, T.Y. Guan, R.A. Holley // Food Microbiology. – 2003. – V. 20. – P. 149-158. DOI:10.1016/S0740-0020(02)00126-0.

7.    Comi, G. Psychrotrophic bacteria. Arthrobacter spp. / G. Comi, C. Cantoni // Encyclopedia of Dairy Sciences. – 2011. –V. 2. – P. 372-378. DOI: 10.1016/B978-0-12-374407-4.00440-4. 

8.    Gobbetti, M. Arthrobacter / M. Gobbetti, C. G. Rizzello // Encyclopedia of Food Microbiology. – 2014. –V. 2. – P. 69-76. DOI: 10.1016/B978-0-12-384730-0.00009-4.

9.    Fang, J. Metabolomics reveals spoilage characteristics and interaction of Pseudomonas lundensis and Brochothrix thermosphacta in refrigerated beef / J. Fang, L. Feng, H. Lu, J. Zhu // Food Research International. – 2022. – V. 156. DOI:10.1016/j.foodres.2022.111139.

10.    Holley, R.A. Brochothrix / R.A. Holley // Encyclopedia of Food Microbiology. – 2014. – V. 2. – P. 331-334. DOI: 10.1016/B978-0-12-384730-0.00048-3.

11.    Hommel, R.K. Candida Introduction / R.K. Hommel // Encyclopedia of Food Microbiology. – 2014. – V. 2. – P. 367-373. DOI: 10.1016/B978-0-12-384730-0.00055-0.

12.     Sutherland, J.B. CANDIDA Yarrowia lipolytica (Candida lipolytica) / J.B. Sutherland, C. Cornelison, S.A. Crow Jr. // Encyclopedia of Food Microbiology. – 2014. – V. 2. – P. 374-378. DOI:10.1016/B978-0-12-384730-0.00056-2.

13.    Moral, S.D.L.F. Infecciones por Listeria, Corynebacterium y Bacillus Listeria, Corynebacterium and Bacillus infections / S.D.L.F. Moral, A.D.D. Santiago, J. Calderón-Parra // Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. – 2022. – V. 13. – P. 2927-2936. DOI: 10.1016/j.med.2022.02.022.

14.    Saticioglu, I.B. Genome analysis and antimicrobial resistance characteristics of Chryseobacterium aquaticum isolated from farmed salmonids / I.B. Saticioglu, M. Duman, S. Altun // Aquaculture. – 2021. – V. 535. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2021.736364.

15.    Kitti, T. Comparative genome analysis of Escherichia coli bacteriophages isolated from sewage and chicken meat / T. Kitti, S. Kongfak, U. Leungtongkam, R. Thummeepak, K. Tasanapak, A. Thanwisai, S. Sitthisak // Virus Research. – 2022. – V. 315. DOI: 10.1016/j.virusres.2022.198784.

16.    Mena-Rojas, E. Antigenic secreted proteins from Haemophilus paragallinarum. A 110-kDa putative RTX protein / E. Mena-Rojas, C.V. Cruz, S.V. Pacheco, O.G. González, V.M. Pérez-Márquez, A. Pérez-Méndez, J. Ibarra-Caballero, M. Garza, E. Zenteno, E. Negrete-Abascal // FEMS Microbiology Letters. – 2004. – V. 232. – P. 83-87. DOI: 10.1016/S0378-1097(04)00036-9.

17.    Pekala, A. Kocuria rhizophila and Micrococcus luteus as emerging opportunist pathogens in brown trout (Salmo trutta Linnaeus, 1758) and rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) / A. Pekala, E. Paździor, J. Antychowicz, A. Bernad, H. Głowacka, B. Wiecek, W. Niemczuk // Aquaculture. –2018. – V. 486. – P. 285-289. DOI: 10.1016/j.aquaculture.2017.12.028.

18.    Wen, X. Dynamic changes of bacteria and screening of potential spoilage markers of lamb in aerobic and vacuum packaging / X. Wen, D. Zhang, X. Li, T. Ding, C. Liang, X. Zheng, W. Yang, C. Hou // Food Microbiology. – 2022. – V. 104. DOI: 10.1016/j.fm.2022.103996.

19.    Ramos, G.L.P.A. Technological Applications of Macrococcus caseolyticus and its Impact on Food Safety / G.L.P.A. Ramos, H.C. Vigoder, J.S. Nascimento // Current Microbiology. – 2021. – V. 78. – P. 11-16. DOI: 10.1099/00207713-48-3-859.

20.    Collins-Thompson, D.L. Carbon dioxide fixation and the synthesis of aspartate by microbacterium thermosphactum / D.L. Collins-Thompson, L.D. Witter, Z.J. Ordal // Biochemical and Biophysical Research Communications. –1970. – V. 4. – P. 909-913. DOI: 10.1016/0006-291X(70)90989-7.

21.    Holzapfel, W.H. Culture media for non-sporulating Gram-positive food spoilage bacteria / W.H. Holzapfel // International Journal of Food Microbiology. – 1992. – V. 2. – P. 113-133. DOI: 10.1016/0168-1605(92)90110-O.

22.    Velut, G. Histamine food poisoning: a sudden, large outbreak linked to fresh yellowfin tuna from Reunion Island, France, April 2017 / G. Velut, F. Delon, J.P. Mérigaud, C. Tong, G. Duflos, F. Boissan, S. Watier-Grillot, M. Boni, C. Derkenne, A. Dia, G. Texier, P. Vest, J.B. Meynard, P.E. Fournier, A. Chesnay, V. Pommier de Santi // Euro Surveill. – 2019. DOI: 10.2807/1560-7917.ES.2019.24.22.1800405.

23.    Wagner, E.M. Identification of biofilm hotspots in a meat processing environment: Detection of spoilage bacteria in multi-species biofilms / E.M. Wagner, N. Pracser, S. Thalguter, K. Fischel, N. Rammer, L. Pospíšilová, M. Alispahic, M. Wagner, K. Rychli // International Journal of Food Microbiology. – 2020. – V. 328. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108668.

24.    Bassey, A.P. Assessment of quality characteristics and bacterial community of modified atmosphere packaged chilled pork loins using 16S rRNA amplicon sequencing analysis / A.P. Bassey, Y. Chen, Z. Zhu, O.A. Odeyemi, E.B. Frimpong, K. Ye, C. Li, G. Zhou // Food Research International. – 2021. – V. 145. DOI: 10.1016/j.foodres.2021.110412.

25.    Carrizosa, E. Bacterial communities of fresh goat meat packaged in modified atmosphere / E. Carrizosa, M.J. Benito, S. Ruiz-Moyano, A. Hernández, M.D.C. Villalobos, A. Martín, M.D.G. Córdoba // Food Microbiology. – 2017. – V. 65. – P. 57-63. DOI: 10.1016/j.fm.2017.01.023.

26.    Peeters, N. Ralstonia solanacearum, a widespread bacterial plant pathogen in the post-genomic era / N. Peeters, A. Guidot, F. Vailleau, M. Valls // Molecular Plant Phatology. – 2013. – V. 7. – P. 651-662. DOI: 10.1111/mpp.12038.

27.    Witkowski, L. Molecular epidemiology of Rhodococcus equi in slaughtered swine, cattle and horses in Poland / L. Witkowski, M. Rzewuska, S. Takai, M. Kizerwetter-Świda, J. Kita // BMC Microbiology. – 2016. – V. 98. DOI: 10.1186/s12866-016-0712-9.

28.    Mohsina, K. Effect of glucose, pH and lactic acid on Carnobacterium maltaromaticum, Brochothrix thermosphacta and Serratia liquefaciens within a commercial heat-shrunk vacuum-package film / K. Mohsina. D.A. Ratkowsky, J.P. Bowman, S. Powell, M. Kaur, M.L. Tamplin // Food Microbiology. – 2020. – V. 91. DOI: 10.1016/j.fm.2020.103515.

29.    Säde, E. Predominant enterobacteria on modified-atmosphere packaged meat and poultry / E. Säde A. Murros J. Björkroth // Food Microbiology. – 2013. – V. 34. – P. 252-258. DOI: 10.1016/j.fm.2012.10.007.

30.    Shao, L. Advances in understanding the predominance, phenotypes, and mechanisms of bacteria related to meat spoilage / L. Shao, S. Chen, H. Wang, J. Zhang, X. Xu, H. Wang // Trends in Food Science & Technology. – 2021. – V. 118. – P. 822-832. DOI: 10.1016/j.tifs.2021.11.007.

31.    Milton, A.A.P. Development of a novel polymerase spiral reaction (PSR) assay for rapid and visual detection of Staphylococcus aureus in meat / A.A.P. Milton, K.M. Momin, S. Ghatak, S.C. Thomas, G.B. Priya, M. Angappan, S. Das, R.K. Sanjukta, K. Puro, I. Shakuntala, A. Sen, B.K. Kandpal // LWT. – 2021. – V. 139. DOI: 10.1016/j.lwt.2020.110507.

32.    Li, J. Antibacterial mechanisms of clove essential oil against Staphylococcus aureus and its application in pork / J. Li, C. Li, C. Shi, J. Aliakbarlu, H. Cui, L. Lin // International Journal of Food Microbiology. – 2022. – V. 380. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109864.

33.    Halagarda, M. Health and safety aspects of traditional European meat products. A review / M. Halagarda, K.M. Wójciak // Meat Science. – 2022. – V. 184. DOI: 10.1016/j.meatsci.2021.108623.

34.    Wagner, E.M. Identification of biofilm hotspots in a meat processing environment: Detection of spoilage bacteria in multi-species biofilm / E.M. Wagner, N. Pracser, Sa. Thalguter, K. Fischel, N. Rammer, L. Pospíšilová, M. Alispahic, M. Wagner, K. Rychli // International Journal of Food Microbiology. – 2022. – V. 328. DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108668.
 


Контакты:

Батаева Дагмара Султановна
d.bataeva@fncps.ru
+7-495-676-95-11 доб. 409
Грудистова Мария Александровна
m.grudistova@fncps.ru
Насыров Назарбай Ахматович
n.nasyrov@fncps.ru
Сатабаева Дагмара Мухмадовна
d.satabaeva@fncps.ru

Для цитирования:

Батаева, Д.С. Характеристика микрофлоры мяса в разных видах упаковки / Д.С. Батаева, М.А. Грудистова, Н.А. Насыров, Д.М. Сатабаева // Все о мясе. – 2022. – № 6. – С. 32-37. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-6-32-37.

For citation:

Bataeva, D.S. Characteristics of meat microflora in different types of packaging / D.S. Bataeva, M.A. Grudistova, N.A. Nasyrov, D.M. Satabaeva // Vsyo o myase. – 2022. – № 6. – Р. 32-37. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-6-32-37.





Политика конфиденциальности

Противодействие коррупции

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика