Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 579.6:637.5
Библ. 50.

DOI: 10.21323/2071-2499-2018-6-31-35

Современные сведения о распространенности основных возбудителей болезней пищевого происхождения и некоторых методах их исследования

Фофанова Т.С., канд. техн. наук, Костенко Ю.Г., доктор вет. наук
ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
Ключевые слова:
Реферат:
Мясо является важной частью рациона питания людей, что связано с содержанием в нем полноценных белков, липидов, микроэлементов и витаминов. В то же время оно является благоприятной средой для развития различных микроорганизмов, включая пищевые патогены. В этой связи безопасность выпускаемой продукции является одним из ключевых вопросов, стоящих перед мясной промышленностью. Представлены данные по распространенности ряда возбудителей болезней пищевого происхождения и рассмотрены некоторые современные методы выявления патогенных микроорганизмов в пищевых продуктах.


Up-to-date information on the prevalence of the main foodborne pathogens and several methods of their detection

Fofanova T.S., Kostenko Yu.G.
Gorbatov Research Center for Food Systems
Key words: meat products, food safety, pathogens, microbial detection methods
Summary:
Meat is an important part of the human diet, which is associated with the content of full value proteins, lipids, microelements and vitamins. However, at the same time, it is a favorable environment for the development of different microorganisms. In this connection, product safety is one of the key problems facing the meat industry. The paper presents the data on several etiological agents of foodborne diseases and examines a range of modern methods for detection of pathogens.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1. McAfee, A.J. Red meat consumption: An overview of the risks and benefits / A.J. McAfee, E.M. McSorley, G.J. Cuskelly, B.W. Moss, J.M.W. Wallace, M. P. Bonham, A.M. Fearon // Meat Science. – 2010. – V. 84. – P. 1–13.

2. Wolk, A. Potential health hazards of eating red meat (Review) / A. Wolk // Journal of Internal Medicine. – 2016. – P. 1–17. [https://www.healthyliving.gr/wp-content/uploads/2016/09/Wolk‑2016-Journal_of_Internal_Medicine.pdf].

3. Bender, A. Meat and meat products in human nutrition in developing countries. Chapter 3 Meat and health / A. Bender [http://www.fao.org/docrep/t0562e/t0562e05.htm].

4. Энциклопедия «Пищевые технологии»: Том 5 «Технологии мясной промышленности», книга 1 / отв. редактор А.Б. Лисицын. – Углич: ООО Издательский дом «Углич», 2017. – 386 с.

Encyclopediya «Pishchevye tehnologii»: Tom 5 «Tehnologii myasnoi promyshlennosti», kniga 1 [Encyclopedia «Food technologies»: Tom 5 «Technologies of meat industry», book 1] / otv. redaktor A.B. Lisitsyn. – Uglich: OOO Izdatel’skiy dom «Uglich», 2017. – 386 p.

5. Ham, Y.K. Effect of Gamma-ray, Electron-beam, and X-ray Irradiation on Physicochemical and Microbial Properties of Pork Loin / Y.K. Ham, K.E. Hwang, H.W. Kim, Y.S. Park, D.H. Kim, C.J. Kim / 62nd International Congress of Meat Science and Technology. –14-19th August 2016. Bangkok. – Thailand. – 2016. – P. 09–32.

6. Luciano, F.B. The impacts of lean red meat consumption on human health: a review / F.B. Luciano // CyTA. – Journal of Food. – 2009. – V. 7 (2). – P. 143–151.

7. Mann, N.J. The effect of diet on plasma homocysteine concentrations in healthy male subjects / N.J. Mann, D. Li, A.J. Sinclair, N.P.B. Dudman, X.W. Guo, G.R. Elsworth, A.K. Wilson, F.D. Kelly // European Journal of Clinical Nutrition. – 1999. – V. 53. – P. 895–899.

8. Nguyen, A.L. Spoilage microorganisms in South East Asia meat products and control measures with lactates/acetates at low pH / A.L. Nguyen, K. Brookmeyer, O. Sliekers // 62nd International Congress of Meat Science and Technology. – 14–19th August 2016. – Bangkok, Thailand. – 2016. – P. 06–17.

9. Pilasombut, K. In vitro inhibitory activities of lactic acid solution and crude bacteriocin against meat pathogenic bacteria / K. Pilasombut, S. Saringkhan, N. Ngamyeesoon // 62nd International Congress of Meat Science and Technology. – 14–19th August 2016, Bangkok, Thailand. – 2016. – P. 06–21.

10. World Health Organization – WHO. World Health Day 2015: Food safety, 7 April 2015 – World Health Day [http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2015/event/en].

11. Yasmin, J. Biosensors and their Applications in Food Safety: A Review / J. Yasmin, M. Raju Ahmed, B.K. Cho // Journal of Biosystems Engineering. – 2016. – V. 41 (3). – P. 240–254.

12. Baltic, Z.M. Nanotechnology and its potential applications in meat Industry / Z.M. Baltic, M. Boskovic, J. Ivanovic, M. Dokmanovic, J.J. Janjic, T. Baltic // Tehnologija mesa. – 2013. – V. 54 (2). – P. 168–175.

13. Alamer, S. Development of rapid immuno-based nanosensors for the detection of pathogenic bacteria in poultry processing plants / S. Alamer, R. Chinnappan, M. Zourob // Procedia Technology. – 2017. – V. 27. – P. 23–26.

14. World Health Organization – WHO. WHO’s first ever global estimates of foodborne diseases find children under 5 account for almost one third of deaths // 3 December 2015. – News Release – Geneva. [http://www.who.int/news-room/detail/03–12–2015-who-s-first-ever-global-estimates-of-foodborne-diseases-find-children-under‑5-account-for-almost-one-thirdof-deaths].

15. World Health Organization – WHO. Food safety. Key facts. 31 October 2017. [http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety].

16. Centers for Disease Control and Prevention (CDC)/ Food Safety. [https://www.cdc.gov/foodsafety/index.html].

17. Роспотребнадзор. Сведения об инфекционных и паразитарных заболеваниях за январь…декабрь 2017/Федеральная служба по надзору в сфере защиты прав потребителей и благополучия человека (Роспотребнадзор), Федеральный центр гигиены и эпидемиологии. [http://www.rospotrebnadzor.ru/activities/statistical-materials/statictic_details.php? ELEMENT_ID=10049].

Rospotrepnadzor. Svedeniya ob infectsyonnikh and parazitarnykh zabolevaniyakh za yanvar…dekabr 2017/ Federalnaya sluzhba po nadzoru d sfrere zashchity prav potrevitelei i blagopolychiya cheloveka (Rospotrepnadzor), Federanyi centr gigieny i epidemiologii [Rospotrepnadzor. Data on infectious and parasitic diseases for January…December, 2017/Russian Federal Service for Surveillance on Consumer Rights Protection and Human Wellbeing (Rospotrebnadzor), Federal Center for Hygiene and epidemiology]. [http://www.rospotrebnadzor.ru/activities/statistical-materials/statictic_details.php? ELEMENT_ID=10049].

18. Батаева, Д.С. Концептуальные подходы к экспресс-выявлению Campylobacter spp. в мясе убойных животных / Д.С. Батаева, М.Ю. Минаев, Ю.К. Юшина, О.В. Соколова, Е.В. Зайко // Теория и практика переработки мяса. – 2017. – Т. 2. – № 4. – С. 76–95.

Bataeva, D.S. Konceptualnye podkhody k express-vyavleniyu Campylobacter spp. v myase uboinykh zivotnykh [Conceptual approaches to the rapid detection of Campylobacter spp. in meat of slaughter animals] / D.S. Bataeva, M.Yu. Minaev, Yu.K. Yushina, O.V. Sokolova, E.V. Zaiko // Theory and practice of meat processing. – 2017. – V. 2 (4). – P. 76–95.

19. Ефимочкина, Н.Р. Влияние технологических стрессовых факторов на экспрессию генов патогенности возбудителей пищевого кампилобактериоза Сampylobacter jejuni / Н.Р. Ефимочкина, И.Б. Быкова, Ю.М. Маркова, Ю.В. Короткевич, С.А. Шевелева // Вопросы питания. – 2016. – Т. 85. – № 1. – С. 66–74.

Efimochkina, N.R. Vliyanie tekhnologicheskikh stressovikh faktorov na expressiyu genov patogennosti vozbuditelei kampilobacterioza Сampylobacter jejuni [Effect of technological stress factors on expression of pathogenicity genes of foodborne pathogen Сampylobacter jejuni] / N.R. Efimochkina, I.B. Bykova, Yu.M. Markova, Yu.V. Korotkevich, S.A. Sheveleva // Voprosi pitaniya. – 2016. – T. 85. – № 1. – P. 66–74.

20. Полянина, А.С. Оценка риска загрязненности мяса птицы бактериями рода Campylobacter / А.С. Полянина, И.М. Нитяга, И.В. Глазкова, Б.В. Уша, В.П. Яремчук // Мясные технологии. – 2017. – № 1 (169). – С. 22–25.

Polyanina, A.S. Ocenka riska zagryaznennosti myasa ptitsy bacteriyami roda Campylobacter [Risk assessment of poultry meat contamination with bacteria of genus Campylobacter] / A.S. Polyanina, I.M. Nityaga, I.V. Glazkova, B.V. Usha, V.P. Yaremchuk // Myasnye tekhnologii. – 2017. – № 1 (169). – P. 22–25.

21. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Campylobacter (Campylobacteriosis) [https://www.cdc.gov/campylobacter/index.html].

22. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Salmonella [https://www.cdc.gov/salmonella/general/index.html].

23. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Listeria (Listeriosis) [https://www.cdc.gov/listeria].

24. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Yersinia enterocolitica (Yersiniosis) [https://www.cdc.gov/yersinia].

25. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). E.coli (Escherichia coli) [https://www.cdc.gov/ecoli/general/index].

26. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Preliminary Incidence and Trends of Infections with Pathogens Transmitted Commonly Through Food – Foodborne Diseases Active Surveillance Network, 10 U.S. Sites, 2006–2017 [https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/67/wr/mm6711a3.htm?s_cid=mm6711a3_w].

27. European Food Safety Authority, European Centre for Disease Prevention and Control / The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks in 2016 / EFSA Journal, APPROVED: 13 November 2017.

28. Костенко, Ю.Г. Проблема пищевого сальмонеллеза и пути ее решения / Ю.Г. Костенко, М.В. Храмов, А.Д. Давлеев // Ветеринария. – 2016. – № 2. – С. 9–12.

Kostenko, Yu.G. Problema pischevogo salmonellesa i puti eyo resheniya [Problem of foodborne salmonellosis and the ways of its solution / Yu.G. Kostenko, M.V. Khramov, A.D. Davleev] / Veterinariya. – 2016. – № 2. – P. 9–12.

29. Костенко, Ю.Г. Руководство по санитарно-микробиологическим основам и предупреждению рисков при производстве и хранении мясной продукции / Ю.Г. Костенко. – Москва: ТЕХНОСФЕРА, 2015. – 640 c.

Kostenko, Yu.G. Rukovodstvo po sanitarno-microbiologicheskim osnovam i preduprezhdeniyu riskov pri proizsvodstve i hranenii myasnoi produkcii [Guideline of sanitary microbiological principles and prevention of risks upon meat product production and storage] / Yu.G. Kostenko. – Moskva: TEHNOSPHERA, 2015. – 640 p.

30. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Symptoms and Sources of Food Poisoning. [https://www.cdc.gov/foodsafety/symptoms.html].

31. Mandal, P.K. Methods for Rapid Detection of Foodborne Pathogens: An Overview / P.K. Mandal, A.K. Biswas, K. Choi, U.K. Pal // American Journal of Food Technology. – 2011. – V. 6 (2). – P. 85–102.

32. Ceuppens, S. Molecular Methods in Food Safety Microbiology: Interpretation and Implications of Nucleic Acid Detection / S. Ceuppens, D. Li, M. Uyttendaele, P. Renault, P. Ross, M. Van Ranst, L. Cocolin, J. Donaghy // Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. – 2014. – V. 13. – P. 551–577.

33. Gracias, K.S. A review of conventional detection and enumeration methods for pathogenic bacteria in food / K.S. Gracias, J.L. McKillip // Canadian Journal of Microbiology. – 2004. – V. 50. – P. 883–890.

34. 3M™ Petrifilm™ SALХ экспресс-система для определения сальмонелл. Инструкция по применению и интерпретации результатов [http://mibio.ru/docs/108/broschureisalx_red.2.pdf].

3M™ Petrifilm™ SALХ express-systema dlya opredeleniya salmonell. Instrukciya po primeneniyu i interpretacii resultatov [3M™ Petrifilm™ SALХ express-system for detection of Saomonella. Instruction for use and interpretation of results] [http://mibio.ru/docs/108/broschureisalx_red.2.pdf].

35. ГОСТ Р 54354–2011 Мясо и мясные продукты. Общие требования и методы микробиологического анализа; введ. 12.07.2011.

GOST R54354–2011. Myaso i myasniye produkti. Obshchie trebovaniya I metodi mikrobiologicheskogo analyza [GOST R54354–2011. Meat and meat products. General requirements and methods of microbiological testing]; vved. 12.07.2011.

36. Диагностические препараты. Каталог продукции // Государственный научный центр прикладной микробиологии и биотехнологии. – Оболенск, 2018.

Diagnosticheskiye preparati. Katalog produkcii // Gosudarstvenny nauchnyi centr prikladnoi microbioloigii i biotekhnologii [Diagnostic preparations. Product Catalogue] // State Scientific center of applied microbiology and biotechnology]. – Obolensk, 2018.

37. Перенков, А.Д. Пособие к практическим занятиям по молекулярной биологии. Часть 2. Методы молекулярной диагностики: Учебно-методическое пособие / А.Д. Перенков, Д.В. Новиков, С.Г. Фомина, Л.Б. Луковникова, А.В. Калугин, Е.С. Касатова, В.В. Новиков // Учебно-методическое пособие. – Нижний Новгород: Нижегородский госуниверситет им. И.Н. Лобачевского, 2015. – 44 с.

Perenkov, A.D. Posobie k prakticheskim zanytiyam po moleculiarnoy biologii. Chast 2. Metody molekulyarnoi diagnositiki: Uchebno-metodicheskoye posobie [Textbook for practical classes on molecular biology] / A.D. Perenkov, D.V. Novikov, S.G. Fomina, L.B. Lukovnikova, A.V. Kalugin, E.S. Kasatova, V.V. Novikov // Uchebno-metodicheskoye posobie. – Nizhnyi Novgorod: Nizhegorodsky gosuniversitet im. I.N. Lobachevskogo, 2015. – 44 p.

38. Иммуноферментный анализ (ELISA) [http://www.bialexa.ru/technical-support/methods/elisa]. Immunofermentny analyz (ELISA) [The enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)] [http://www.bialexa.ru/technical-support/methods/elisa].

39. Horlock, C. Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) [https://www.immunology.org/public-information/bitesized-immunology/experimental-techniques/enzyme-linkedimmunosorbent-assay].

40. Overview of ELISA/Thermo Fisher Scientific [https://www.thermofisher.com/ru/ru/home/life-science/protein-biology/protein-biology-learning-center/protein-biology-resourcelibrary/pierce-protein-methods/overview-elisa.html].

41. Braga, P.A.C. Bacterial identification: from the agar plate to the mass Spectrometer / P.A.C. Braga, A. Tata, V.G. dos Santos, J.R. Barreiro, N.V. Schwab, M.V. dos Santos, M.N. Eberlina, C.R. Ferreira // RSC Advances. – 2013. – V. 3. – P. 994.

42. Sandrin, T.R. MALDI TOF MS profiling of bacteria at the strain level: a review / T.R. Sandrin, J.E. Goldstein, S. Schumaker // Mass Spectrometry Reviews. – 2013. – V. 32. – P. 188–217.

43. Fegan, N. The role of meat in foodborne disease: Is there a coming revolution in risk assessment and management? / N. Fegan, I. Jenson // Meat Science. – 2018. – V. 144. – P. 22–29.

44. Thakur, M.S. Biosensors in food processing / M.S. Thakur, K.V. Ragavan // Journal of Food Science and Technology. – 2013. – V. 50 (4). – P. 625–641.

45. Inbaraj, B.S. Nanomaterial-based sensors for detection of foodborne bacterial pathogens and toxins as well as pork adulteration in meat products // B.S. Inbaraj, B.H. Chen // Journal of Food and Drug Analysis. – 2016. – V. 24. – P. 15–26.

46. Горбунова, Н.А. Нанотехнологии в мясной промышленности – фантастика или реальность? / Н.А. Горбунова, Е.К. Туниева // Все о мясе. – 2015. – № 2. – С. 49–53.

Gorbunova, N.A. Nanoteknologii v myasnoi promyshlennosti – fantastika ili realnost? [Nanotechnologies in the meat industry – fantasy or reality] / N.A. Gorbunova, E.K. Tunieva // Vsyo o myase. – 2015. – № 2. – P. 49–53.

47. Singh, P.K. Biosensor: an emerging safety tool for meat industry / P.K. Singh, A. Pathera, G. Jairath, P. Singh, S.S. Ahlawat // Journal of Food Science and Technology. – 2016. – V. 53 (4). – P. 1759–1765.

48. Otles, S. Nano-biosensors as new tool for detection of food quality and safety / S. Otles, B. Yalcin // LogForum. – 2010. – V. 6 (4). – № 7. – P. 67–70.

49. Rowland, C.E. Nanomaterial-based sensors for the detection of biological threat agents / C.E. Rowland, C.W. Brown III, J.B. Delehanty, I.L. Medintz // Materials Today. – 2016. – V. 19 (8). – P. 464–477.

50. Viswanathan, S. Nanomaterials in electrochemical biosensors for food analysis – a review / S. Viswanathan, J. Radecki // Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. – 2008. – V. 58 (2). – P. 157–164.


Контакты:

Фофанова Татьяна Сергеевна
t.fofanova@fncps.ru
Костенко Юрий Григорьевич
+7 (495) 676–7071

Для цитирования:

Фофанова, Т.С. Современные сведения о распространенности основных возбудителей болезней пищевого происхождения и некоторых методах их исследования / Т.С. Фофанова, Ю.Г Костенко // Все о мясе. – 2018. – № 6. – С. 31-35.

For citation:

Fofanova, T.S. Up-to-date information on the prevalence of the main foodborne pathogens and several methods of their detection / T.S. Fofanova, Yu.G. Kostenko // Vsyo o myase. – 2018. – № 6. – Р. 31-35.





Политика конфиденциальности

Противодействие коррупции

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика