Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 637.5:664.933
Библ. 20.

DOI: 10.21323/2071-2499-2020-4-46-49

Обзор методов определения промышленной стерильности стерилизованных мясных и мясорастительных консервов

Батаева Д.С., канд. техн. наук, Крылова В.Б., доктор техн. наук, Махова А.А., Зайко Е.В., Грудистова М.А., канд. техн. наук
ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
Ключевые слова: мясо, консервы, микроорганизмы, импеданс, споры,
Реферат:
Показатель промышленной стерильности стерилизованных продуктов питания является гарантом безопасности продукции для потребителя. Метод разработан в 1997 году. Продолжительность исследования составляет не менее 13 суток. Для реализации в отрасли быстрых методов определения промышленной стерильности, прежде всего, необходимо знать основы автоматизированных систем обнаружения микроорганизмов в биологических субстанциях. Приведены актуальные материалы современных методов исследования микробной обсеменённости, реализованные и потенциально перспективные для контроля безопасности пищевой продукции, в том числе стерилизованных. Из проанализированных методов наиболее приемлемыми для определения промышленной стерильности являются методы, основанные на оценке метаболитов живых микроорганизмов. Это колориметрический метод и метод импеданса.


Review of methods for determining industrial sterility of sterilized meat and meat-vegetable canned food

Bataeva D.S., Krylova V.B., Makhova A.A., Zaiko E.V., Grudistova M.A.
Gorbatov Research Center for Food Systems
Key words: canned food, meat, microorganisms, impedance, spores
Summary:
The indicator of industrial sterility of sterilized food products is a guarantee of product safety for the consumer. The method has been working since 1997, but the duration of the study is at least 13 days. To implement in the food industry fast methods for determining industrial sterility, first of all, it is necessary to understand the basics of automated systems for detecting microorganisms in biological substances. In this article presents relevant materials of modern methods used for studying microbial contamination, implemented and potentially promising for monitoring the safety of food products, including sterilized canned food ones. Of the analyzed methods, the most acceptable methods for determining industrial sterility are those based on the assessment of metabolites of living microorganisms. It is a colorimetric method and an impedance method.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1. Bari M.L., Kawasaki S. Rapid Methods for Food Hygiene Inspection / M.L. Bari, S. Kawasaki // Encyclopedia of Food Microbiology. – April 2014. – P. 269–279. DOI:10.1016/b978–0–12–384730–0.00287–1. https://www.researchgate.net/publication/323813520_Rapid_Methods_for_Food_Hygiene_Inspection.

2. Prakitchaiwattana, C. Contaminant sensors: nanosensors, an efficient alarm for food pathogen detection / C. Prakitchaiwattana & Detudom Rachatida // Nanobiosensors, 2017. – P. 511–572. DOI:10.1016/b978–0–12–804301–1.00013–8.

3. Poghossian, A. Rapid methods and sensors for milk quality monitoring and spoilage detection / A. Poghossian, H. Geissler, M. J. Schöning // Biosensors and Bioelectronics. – September 2019. DOI:10.1016/j.bios.2019.04.040.

4. МУК 4.2.1111–02 «Использование метода измерения электрического сопротивления (импеданса) для санитарно-микробиологического исследования питьевой воды» (утв. главным государственным санитарным врачом от 26.02.2002).

MUK 4.2.1111–02 «Ispol’zovanie metoda izmereniya elektricheskogo soprotivleniya (impedansa) dlya sanitarno-mikrobiologicheskogo issledovaniya pit’evoj vody» (utv. glavnym gosudarstvennym sanitarnym vrachom ot 26.02.2002) [Using the method of measuring electrical resistance (impedance) for sanitary and microbiological examination of drinking water» (approved by the chief state sanitary doctor on 26.02.2002)].

5. Moldenhauer, J. Rapid Microbiological Methods and the PAT Initiative / J. Moldenhauer // BioPharm International. – September 2005. – № 3. http://www.biopharminternational.com/rapid-microbiological-methods-and-pat-initiative‑0.

6. Falowska, A. Rapid methods for hygiene determination // A. Falowska. – UK, December, 2018. https://www.campdenbri.co.uk/white-papers/rapid-hygiene-determination.php.

7. Ziyaina, M. Rapid methods of microbial detection in dairy products / M. Ziyaina, B. Rasco, S. S. Sablani // Food control. – April 2020. – V. 110. DOI: org/10.1016/j.foodcont.2019.107008. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713519305973

8. Verdonk, G.P.H.T. The Most Probable Limit of Detection (MPL) for rapid microbiological methods / G.P.H.T. Verdonk, M. J. Willemse, S.G.G.

Hoefs, G. Cremers, E.R. van den Heuvel // Journal of Microbiological Methods. – September 2010. – V. 82. – № 3. – P. 193–197. DOI: org/10.1016/j.mimet.2010.04.012.

9. Flint, S. Impedance microbiology and microbial screening strategy for detecting pathogens in food. High Throughput Screening for Food Safety Assessment / S. Flint, A. Naila, R. Bashir // Elsevier. 2015. – P. 285–300. DOI: 10.1016/B978–0–85709–801–6.00012–5. https://experts.

illinois.edu/en/publications/impedance-microbiology-and-microbial-screening-strategy-for-detec.

10. Hyun, B. Development of an ATP assay for rapid onboard testing to detect living microorganisms in ballast water / B. Hyun, H.G. Cha, N. Lee, S. Yum, S.H. Baek, K. Shin // Journal of Sea Recearch. – March 2018. – V. 133. – P. 73–80. DOI: org/10.1016/j.seares.2017.03.003.

11. Jayan, H. Recent development in rapid detection techniques for microorganism activities in food matrices using bio-recognition: A review / H. Jayan, H. Pu, D.-W. Sun // Trends in Food Science & technology. – January 2020. – V. 95. – P. 233–246. DOI: org/10.1016/j.tifs.2019.11.007.

12. Bottari, B. Determination of microbial load for different beverages and foodstuff by assessment of intracellular ATP / B. Bottari, M. Santarelli, E. Neviani // Trends in Food Science & Technology. – July 2015. – V. 44. – № 1. – P. 36–48. DOI: org/10.1016/j.tifs.2015.02.012.

13. Wei, Q. Rapid detection and control of psychrotrophic microorganisms in cold storage foods: A review / Q. Wei, X. Wang, D.-W. Sun, H. Pu // Trends in Food Science & Technology. – April 2019. – V. 86. – P. 453–464. DOI: org/10.1016/j.tifs.2019.02.009.

14. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.neogen.com/en-gb/categories/microbiology/soleris-system]. (Дата обращения: 31.07.2020).

Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.neogen.com/en-gb/categories/microbiology/soleris-system]. (Data obrashcheniya: 31.07.2020).

15. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.biomerieux-russia.com/node/364]. (Дата обращения: 31.07.2020).

Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.biomerieux-russia.com/node/364]. (Data obrashcheniya: 31.07.2020).

16. Электронный ресурс. – Режим доступа: [http://www.promix.ru/catalog.htm?catalogID=1382]. (Дата обращения: 31.07.2020).

Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [http://www.promix.ru/catalog.htm?catalogID=1382]. (Data obrashcheniya: 31.07.2020).

17. Nyhan, L. Comparison of predicted and impedance determined growth of Listeria innocua in complex food matrices / L. Nyhan, N. Johnson, M. Begley, P. O`Leary, M. Callanan // Food Microbiology. – May 2020. – V. 87. DOI: org/10.1016/j.fm.2019.103381.

18. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.dwscientific.com/rapid-methods/rabit]. (Дата обращения: 31.07.2020).

Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.dwscientific.com/rapid-methods/rabit]. (Data obrashcheniya: 31.07.2020).

19. Labrador M., Rota M.C., Pérez-Arquillué C., Herrera A., Bayarri S. Comparative evaluation of impedanciometry combined with chromogenic agars or RNA hybridization and real-time PCR methods for the detection of L. monocytogenes in dry-cured ham / M. Labrador, M.C. Rota, C. Pérez-Arquillué, A. Herrera, S. Bayarri // Food Control. – December 2018. – V. 94. – P. 108–115. DOI: org/10.1016/j.foodcont.2018.06.031.

20. Flint, S.H. Rapid detection of Bacillus stearothermophilus using impedance-splitting / S.H. Flint, J.D. Brooks // Journal of Microbiological Methods. – April 2001. – V. 44. – № 3. – P. 205–208. DOI: org/10.1016/S0167–7012(01)00223–8.


Контакты:

Батаева Дагмара Султановна
d.bataeva@fncps.ru
Крылова Валентина Борисовна
v.krylova@fncps.ru
Махова Анжелика Александровна
a.mahova@fncps.ru
Зайко Елена Викторовна
e.zaiko@fncps.ru
Грудистова Мария Александровна
m.grudistova@fncps.ru

Для цитирования:

Батаева, Д.С. Обзор методов определения промышленной стерильности стерилизованных мясных и мясорастительных консервов / Д.С. Батаева, В.Б. Крылова, А.А. Махова, Е.В. Зайко, М.А. Грудистова // Все о мясе. – 2020. – № 4. – С. 46-49. DOI: 10.21323/2071-2499-

For citation:

Bataeva, D.S. Review of methods for determining industrial sterility of sterilized meat and meat-vegetable canned food / D.S. Bataeva, V.B. Krylova, A.A. Makhova, E.V. Zaiko, M.A. Grudistova // Vsyo o myase. – 2020. – № 4. – Р. 46-49. DOI: 10.21323/2071-2





Политика конфиденциальности

Противодействие коррупции

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика