1.Белозеров, Г.А. Авторефрижераторный транспорт и контейнеры: Учебное пособие / Г.А. Белозеров, Б.С. Бабакин, А.А. Грызунов, Н.В. Помазкина, В.М. Шавра. – Рязань: ГУП РО «Рязанская областная типография», 2010. – 298 с.
2.Корниенко, В.Н. Организация процесса авторефрижераторных перевозок мяса и мясной продукции / В.Н. Корниенко, Н.А. Горбунова // Все о мясе. – 2022. – № 1. – С. 22–26. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-1-22-26.
Korniyenko, V.N. Organizatsiya protsessa avtorefrizheratornykh perevozok myasa i myasnoy produktsii [Organization of the process of refrigerated transportation of meat and meat products] / V.N. Korniyenko, N.A. Gorbunova // Vsyo o myase. – 2022. – № 1. – P. 22–26. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-1-22-26.
3.Корниенко, В.Н. Организация процесса авторефрижераторных перевозок мяса и мясной продукции / В.Н. Корниенко, Н.А. Горбунова // Все о мясе. – 2022. – № 2. – С. 44-49. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-2-44-49.
Korniyenko, V.N. Organizatsiya protsessa avtorefrizheratornykh perevozok myasa i myasnoy produktsii [Organization of the process of refrigerated transportation of meat and meat products] / V.N. Korniyenko, N.A. Gorbunova // Vsyo o myase. – 2022. – № 2. – P. 44-49. DOI: 10.21323/2071-2499-2022-2-44-49.
4.Электронный ресурс. - Режим доступа: [https://ref-perevozka.ru/perevozka-transportirovka-ohlazhdennogo-zamorozhennogo-myasa].
Electronic resource. - Access mode: [https://ref-perevozka.ru/perevozka-transportirovka-ohlazhdennogo-zamorozhennogo-myasa].
5.Электронный ресурс. - Режим доступа: [https://fb.ru/article/456935/perevozka-myasa-pravila-usloviya-i-trebovaniya].
Electronic resource. - Access mode: [https://fb.ru/article/456935/perevozka-myasa-pravila-usloviya-i-trebovaniya].
6.Электронный ресурс. - Режим доступа: [https://perevozki-tk.ru/docs/stati/pravila-perevozki-myasa/].
Electronic resource. - Access mode: [https://perevozki-tk.ru/docs/stati/pravila-perevozki-myasa/].
7.Электронный ресурс. - Режим доступа: [https://avtoperevozki-msk.ru/gruzy/produkty/perevozka-myasa/].
Electronic resource. - Access mode: [https://avtoperevozki-msk.ru/gruzy/produkty/perevozka-myasa/].
8.Корниенко, В.Н. Температурные режимы транспортирования мяса и мясной продукции / В.Н. Корниенко, Н.А. Горбунова // Все о мясе. – 2021. – № 1. – С. 32-39. DOI: 10.21323/2071-2499-2021-1-32-39.
Korniyenko, V.N. Temperaturnyye rezhimy transportirovaniya myasa i myasnoy produktsii [Тemperature conditions of meat and meat product transportation] / V.N. Korniyenko, N.A. Gorbunova // Vsyo o myase. – 2021. – № 1. – P. 32-39. DOI: 10.21323/2071-2499-2021-1-32-39.
9.Корниенко, В.Н. Температурные режимы транспортирования мяса и мясной продукции / В.Н. Корниенко, Н.А. Горбунова // Все о мясе. – 2021. – № 2. – С. 8-13. DOI: 10.21323/2071-2499-2021-2-8-13.
Korniyenko, V.N. Temperaturnyye rezhimy transportirovaniya myasa i myasnoy produktsii [Тemperature conditions of meat and meat product transportation]
/ V.N. Korniyenko, N.A. Gorbunova // Vsyo o myase. – 2021. – № 2. – Р. 8-13. DOI: 10.21323/2071-2499-2021-2-8-13.
10.Raab, V. Generic model for the prediction of remaining shelf life in support of cold chain management in pork and poultry supply chain / V. Raab, S. Bruckner, E. Beierle, Y. Kampmann, B. Petersen, J. Kreyenschmidt // J. Chain Netw. Sci. –2008. – № 8. – Р. 59-73.
11.Nunes, M.C.N. Improvement in fresh fruit and vegetable logistics quality: Berry logistics field studies / M.C.N. Nunes, M. Nicometo, J.P. ´Emond, R.B. Melis, I. Uysal // Philos Trans. R. Soc. A.: Math. Phys. Eng. Sci. ‒ 2014. ‒ V. 372. ‒ P. 20130307. DOI: 10.1098/rsta.2013.0307.
12.Margeirsson, B. Temperature fluctuations and quality deterioration of chilled cod (Gadus morhua) fillets packaged in different boxes stored on pallets under dynamic temperature conditions / B. Margeirsson, H.L. Lauzon, H. P´alsson, V. Popov, R. Gospavic, M.Þ. J´onsson, S. Sigurg´ıslad ´ottir, S. Arason // Int. J. Refrig. ‒ 2012. ‒ № 35. ‒ Р. 187-201. DOI: 10.1016/j.foodcont.2020.107102.
13.Sivakumar, V.M. Prediction of air flow and temperature distribution inside a yogurt cooling room using computational fluid dynamics / V.M. Sivakumar, A. Surendhar, T..Kannadasan // J. Appl. Fluid. Mech. ‒ 2015. ‒ № 8. ‒ Р. 197-206. DOI: 10.18869/ACADPUB.JAFM.67.221.20342.
14. Hoang, H.M. Preliminary study of airflow and heat transfer in a cold room filled with apple pallets: comparison between two modelling approaches and experimental results // H.M. Hoang, S. Duret, D. Flick, O. Laguerre // Appl. Therm. Eng. ‒ 2015. ‒ № 76. ‒ Р. 367–81. DOI: 10.1016/j.applthermaleng.2014.11.012.
15. Defraeye, T. Integral performance evaluation of the fresh-produce cold chain: a case study for ambient loading of citrus in refrigerated containers / T. Defraeye, B. Nicolai, W. Kirkman, S. Moore, S. van Niekerk, P. Verboven, P. Cronj´e // Postharvest Biol. Technol. ‒ 2016. ‒ № 112. ‒ Р. 1-13. DOI: 10.1016/J.POSTHARVBIO.2015.09.033.
16. Хазанчук, М. Правила GDP. Квалификация транспортных средств. Электронный ресурс. - Режим доступа: [https://climatecontrolsolutions.ru/novosti-partnjorov/32193-pravila-gdp-kvalifikatsiya-transportnykh-sredstv.html].
Khazanchuk, M. Pravila GDP. Kvalifikatsiya transportnykh sredstv [GDP rules. Vehicle qualification]. Electronic resource. - Access mode: [https://climatecontrolsolutions.ru/novosti-partnjorov/32193-
pravila-gdp-kvalifikatsiya-transportnykh-sredstv.html].
17. James, S.J. Modelling of food transportation systems – a review / S.J. James, C. James, J.A. Evans / Int. J. Refrig. ‒ 2006. ‒ № 29. ‒ Р. 947–57. DOI: 10.1016/j.ijrefrig.2006.03.017.
18. Pelletier, W. Quality of strawberries shipped by truck from California to Florida as influenced by postharvest temperature management practices / W. Pelletier, J.K. Brecht, M.C.N. Nunes, J.-P. ´Emond // Hort. Technology. ‒ 2011. ‒ № 21. ‒ Р. 482-93. DOI: 10.21273/HORTTECH.21.4.482.
19. Lafaye de Micheaux, T. Experimental and numerical investigation of the infiltration heat load during the opening of a refrigerated truck body / T. Lafaye de Micheaux, M. Ducoulombier, J. Moureh, V. Sartre, J. Bonjour // Int. J. Refrig. ‒ 2015. ‒ № 54. ‒ Р. 170-89. DOI: 10.1016/j.ijrefrig.2015.02.009.
20. Соглашение о международных перевозках скоропортящихся продуктов и о специальных транспортных средствах, предназначенных для этих перевозок, (СПС). – Женева: ООН, 2017. – 103 с.
Soglasheniye o mezhdunarodnykh perevozkakh skoroportyashchikhsya produktov i o spetsial'nykh transportnykh sredstvakh, prednaznachennykh dlya etikh perevozok, (SPS) [Agreement on the International Carriage of Perishable Goods and on Special Vehicles Designed for these Carriages (ATP)]. – Zheneva: OON, 2017. – 103 р.
21. Технология хранения и транспортирования продовольственных товаров: краткий курс лекций для обучающихся 4 курса направления подготовки 38.03.07 Товароведение / Сост.: С.А. Богатырев. – Саратов: ФГБОУ ВО Саратовский ГАУ, 2017. – 66 с.
Tekhnologiya khraneniya i transportirovaniya prodovol'stvennykh tovarov: kratkiy kurs lektsiy dlya obuchayushchikhsya 4 kursa napravleniya podgotovki 38.03.07 Tovarovedeniye [Technology of storage and transportation of food products: a short course of lectures for students of the 4th course of training 38.03.07 Commodity science] / Sost.: S.A. Bogatyrev. – Saratov: FGBOU VO Saratovskiy GAU, 2017. – 66 р.
22. Электронный ресурс. - Режим доступа: [https://gruzovoz71.ru/perevozka-zamorozhennyh-i-skoroportyashhihsya-produktov-trebovaniya-k-perevozchikam.html].
Electronic resource. - Access mode: [https://gruzovoz71.ru/perevozka-zamorozhennyh-i-skoroportyashhihsya-produktov-trebovaniya-k-perevozchikam.html].