1.Mezenova, N.Yu. Obtaining and estimating the potential of protein nutraceuticals from highly mineralized collagen-containing beef raw materials / N.Yu. Mezenova, S.V. Agafonova, O.Y. Mezenova, L.S. Baidalinova, T. Grimm // Theory and practice of meat processing. – 2021. – V. 6. – № 1. – P. 10-22. DOI: 10.21323/2414-438X-2021-6-1-10-22.
2.Wang, Y. Concentration of gelatin solution with polyethersulfone ultrafiltration membranes / Y. Wang, B. Shi // Food and Bioproducts Processing. – 2011. – V. 89. – № 3. – P. 163-169.
3.Патшина, М.В. Анализ мирового рынка биоматериалов с целью определения потенциальных возможностей сырья животного происхождения / М.В. Патшина, Р.А. Ворошилин, А.М. Осинцев // Техника и технология пищевых производств. – 2021. – Т. 51. – № 2. – С. 270–289. DOI: 10.21603/2074-9414-2021-2-270-289.
Patshina, M.V. Analiz mirovogo rynka biomaterialov s tsel'yu opredeleniya potentsial'nykh vozmozhnostey syr'yazhivotnogo proiskhozhdeniya [Analysis of the world biomaterials market in order to determine the potential opportunities for raw materials of animal origin] / M.V. Patshina, R.A. Voroshilin, A.M. Osintsev // Tekhnika i tekhnologiya pishchevykh proizvodstv. – 2021. – T. 51. – № 2. – P. 270–289. DOI: 10.21603/2074-9414-2021-2-270-289.
4.Просеков, А.Ю. Производство желатина – состояние и перспективы рынка, альтернативные источники, технологии производства / А.Ю. Просеков, Р.А. Ворошилин // Все о мясе. – 2020. – № 5S. – С. 265-268. DOI: 10.21323/2071-2499-2020-5S-265-268.
Prosekov, A.Yu. Proizvodstvo zhelatina – sostoyaniye i perspektivy rynka, al'ternativnyye istochniki, tekhnologii proizvodstva [Gelatin production – state and market prospects, alternative sources, production technologies] / A.Yu. Prosekov, R.A. Voroshilin // Vsyo o myase. – 2020. – № 5S. – P. 265.
6.Karim, A. Fish gelatin: properties, challenges, and prospects as an alternative to mammalian gelatins / A. Karim, R. Bhat // Food Hydrocoll. – 2009. – V. 23. – № 3. – P. 563-576.
7.Макаров, А.В. Исследование конвективно-радиационной сушки вспененного желатинового бульона из отходов переработки рыбы / А.В. Макаров, Ю.А. Максименко, Э.П. Дяченко // Техника и технология пищевых производств. – 2019. – Т. 49. – № 4. – С. 594–603.
Makarov, A.V. Issledovaniye konvektivno-radiatsionnoy sushki vspenennogo zhelatinovogo bul'ona iz otkhodov pererabotki ryby [Investigation of convective-radiation drying of foamed gelatinous broth from fish processing waste] / A.V. Makarov, Yu.A. Maksimenko, E.P. Dyachenko // Technics and technology of food production. – 2019. – T. 49. – № 4. – P. 594–603.
8.Derkach, S.R. Tailoring Cod Gelatin Structure and Physical Properties with Acid and Alkaline Extraction / S.R. Derkach, Y.A. Kuchina, A.V. Baryshnikov, D.S. Kolotova, N.G. Voron’ko // Polymers. – 2019. – V. 11. – № 10. – P. 1724-1743.
9.Liu, L. Structural and functional properties of hydrolyzed/glycosylated ovalbumin under spray drying and microwave freeze drying / L. Liu, X. Dai, H. Kang, Y. Xu, W. Hao // Food Science and Human Wellness. – 2020. – V. 9. – P. 80-87. DOI: 10.1016/j.fshw.2020.01.003.
10.Haque, M.A. Drying and denaturation of proteins in spray drying process / M.A. Haque, B. Adhikari // Handbook of industrial drying. – 2015. – V. 33. – № 10. – P. 971-985.
11.Алексанян, И.Ю. Распылительная сушка / И.Ю. Алексанян, Ю.А. Максименко, О.Е. Губа, Ю.С. Феклунова // Технологии пищевой и перерабатывающей промышленности АПК – продукты здорового питания. – 2015. – № 1. – С. 61-66.
Aleksanyan, I.Yu. Raspylitel'naya sushka [Spray drying] / I.Yu. Aleksanyan, Yu.A. Maksimenko, O.E. Guba, Yu.S. Feklunova // Technologies of the food and processing industry of the agro-industrial complex – healthy food products. – 2015. – № 1. – P. 61-66.
12.Sarabandi, K. Spray-drying encapsulation of protein hydrolysates and bioactive peptides: Opportunities and challenges / K. Sarabandi, P. Gharehbeglou, S.M. Jafari // Drying Technology. – 2020. – V. 38. – № 5-6. – P. 577-595. DOI: 10.1080/07373937.2019.1689399.
13.Voroshilin, RA. Technology of enzymatic-acid hydrolysis of bone raw material in production of gelatine / RA. Voroshilin // Theory and Practice of Meat Processing. – 2021. – V. 6. – № 3. – P. 279-284. DOI: 10.21323/2414-438X-2021-6-3-279-284.
14.Жунева, Л.С. Анализ процесса получения сухого меда / Л.С. Жунева, М.В. Семченко, Л.К. Асякина // Хранение и переработка сельхозсырья. – 2019. – № 2. – С. 15-17. DOI: 10.36107/spfp.2019.69.
Zhuneva, L.S. Analiz protsessa polucheniya sukhogo meda [Analysis of the process of obtaining dry honey] / L.S. Zhuneva, M.V. Semchenko, L.K. Asyakina // Storage and processing of agricultural raw materials. – 2019. – № 2. – P. 15-17. DOI: 10.36107/spfp.2019.69.
15.Пискаева, А.И. Анализ эффективности и подбор параметров распылительной сушки гидролизатов перопуховых отходов / А.И. Пискаева, О.О. Бабич, Я. Йонг // Техника и технология пищевых производств. – 2019. – Т. 49. – № 3. – С. 390-396. DOI: 10.21603/2074-9414-2019-3-390-396.
Piskaeva, A.I. Analysis of efficiency and selection of parameters of spray drying of hydrolysates of downy waste / A.I. Piskaeva, O.O. Babich, J. Jong // Technics and technology of food production. – 2019. – T. 49. – № 3. – P. 390-396. DOI: 10.21603 / 2074-9414-2019-3-390-396.