Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 635.25:615.322:57.084
Табл. 3. Библ. 22.

DOI: 10.21323/2071-2499-2021-4-47-51

Хроническое воздействие спиртового экстракта луковой шелухи на организм стареющих грызунов

Купаева Н.В., Василевская Е.Р., канд. техн. наук, Котенкова Е.А., канд. техн. наук
ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
Ключевые слова: биологически активная добавка, луковая шелуха, природные антиоксиданты, старение, антиоксидантная система, гематология, биохимия,
Реферат:
Шелуха репчатого лука, богатая природными антиоксидантами, потенциально является эффективной и экономически выгодной биологически активной добавкой. В работе было изучено влияние длительного употребления в течение 6 месяцев экстракта луковой шелухи с концентрацией этанола менее 8 % на организм грызунов путём определения гематологических и биохимических показателей. В результате проведённых исследований было показано, что у стареющих лабораторных крыс гематологические параметры статистически значимо не изменялись. Наблюдалось значимое увеличение содержания прямого билирубина на 34,9 % в сыворотке крови крыс опытной группы на фоне снижения активности АлАт на 26,7 % по сравнению с контролем, изменения при этом находились в пределах физиологической нормы. Также была выявлена тенденция к снижению в сыворотке крови животных концентрации глюкозы на 10,3 % и индекса атерогенности на 6,7 % по сравнению с контрольной группой. Спиртовой экстракт шелухи лука не проявлял выраженных токсических эффектов на организм стареющих грызунов, однако использование в качестве растворителя этилового спирта накладывает определенные ограничения на его использование при разработке функциональных продуктов и напитков для коррекции и профилактики нарушений метаболизма и антиоксидантной системы.


Long-term effect of alcoholic extract of onion husk on metabolic parameters in aging rodents

Kupaeva N.V., Vasilevskaya E.R., Kotenkova E.A.
Gorbatov Research Centre for Food Systems
Key words: dietary supplement, onion peel, natural antioxidants, aging, antioxidant system, hematology, biochemistry
Summary:
Onion husk is a potentially promising and cost effective dietary supplement due to the high content of natural antioxidants. In the article, hematological and biochemical parameters were determined in order to study the effect of long-term consumption for 6 months of onion husk extract with an ethanol concentration of less than 8 % on laboratory rodents. It was observed that the hematological parameters of aging laboratory rats did not vary statistically significant. There was a significant increase in the direct bilirubin content by 34.9 % in the rat serum of the experimental group, while the activity of ALT decreased by 26.7 % as compared with the control group. Changes of these indicators remained within the physiological norm. There was a tendency to a decrease in the glucose concentration by 10.3 % and the atherogenic index by 6.7 % in the rat serum of the experimental group as compared with the control. The alcoholic extract of onion husk did not show pronounced toxic effects on the body of aging rodents, however, the use of ethyl alcohol as a solvent imposes certain restrictions on its use in the development of functional products and beverages for the correction and prevention of metabolic disorders and the antioxidant system.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1. Sadowska-Bartosz, I. Effect of Antioxidants Supplementation on Aging and Longevity / I. Sadowska-Bartosz, G. Bartosz // BioMed Research International. – 2014. – V. 2014. – аrticle ID404680. DOI: 10.1155/2014/404680.

2. Prasad, K.N. Telomere shortening during aging: Attenuation by antioxidants and anti-inflammatory agents / K.N. Prasad, M. Wu, S.C. Bondy // Mechanisms of Ageing and Development. – 2017. – V. 164. – Р. 61–66. DOI: /10.1016/j.mad.2017.04.004.

3. Yegorov, Y.E. Healthy Aging: Antioxidants, Uncouplers and/or Telomerase? / Y.E. Yegorov // Molecular Biology. – 2020. – V. 54. – № 3. – Р. 311–316. DOI: 10.1134/S002689332003005X.

4. Liguori, I. Oxidative stress, aging and diseases / I. Liguori, G. Russo, F. Curcio, G. Bulli, L. Aran, D. Della-Morte, G. Gargiulo, G. Testa, F. Cacciatore, D. Bonaduce, P. Abete // Clinical interventions in aging. – 2018. – V. 13. – Р. 757–772. DOI: /10.2147/CIA.S158513.

5. Pohl, F. The Potential Use of Plant Natural Products and Plant Extracts with Antioxidant Properties for the Prevention / Treatment of Neurodegenerative Diseases: In Vitro, In Vivo and Clinical Trials / F. Pohl, P.K.T. Lin // Molecules. – 2018. – V. 23. – № 12. – article ID3283. DOI: /10.3390/molecules23123283.

6. Cui, X. Plant-Derived Antioxidants Protect the Nervous System From Aging by Inhibiting Oxidative Stress / X. Cui, Q. Lin, Y. Liang // Frontiers in Aging Neuroscience. – 2020. – V. 12. – article ID209. DOI: /10.3389/fnagi.2020.00209.

7. Peter K.V. Handbook of Herbs and Spices (Second edition). Woodhead Publishing Limited, 2012. – 609 p.

8. Очистка плодоовощного сырья перед сушкой. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.activestudy.info/ochistka-plodoovoshhnogo-syryapered-sushkoj]. Дата обращения: 16.08.2019.

Ochistka plodoovoshchnogo syr’ya pered sushkoy [Cleaning of fruit and vegetable raw materials before drying]. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.activestudy.info/ochistka-plodoovoshhnogo-syrya-pered-sushkoj]. Data obrashcheniya: 16.08.2019.

9. Ouyang, H. Antioxidant and xanthine oxidase inhibitory activities of total polyphenols from onion / H. Ouyang, K. Hou, W. Peng, Z. Liu, H. Deng // Saudi Journal of Biological Sciences. – 2018. – V. 25. – № 7. – P. 1509–1513. DOI: /10.1016/j.sjbs.2017.08.005.

10. Mtibaa, A.C. Enterocin BacFL31 from a Safety Enterococcus faecium FL31: Natural Preservative Agent Used Alone and in Combination with Aqueous Peel Onion (Allium cepa) Extract in Ground Beef Meat Storage / A.C. Mtibaa, S. Smaoui, H.B. Hlima, I. Sellem, K. Ennouri, L. Mellouli // BioMed Research International. – 2019. – V. 2019. – article ID4094890. DOI: /10.1155/2019/4094890.

11. Michalak-Majewska, M. Antioxidant and Potentially Anti-Inflammatory Properties in Pasta Fortified with Onion Skin / M. Michalak-Majewska, U. Złotek, U. Szymanowska, D. Szwajgier, P. Stanikowski, M. Matysek, A. Sobota // Applied Sciences. – 2020. – V. 10. – article ID8164. DOI: /10.3390/app10228164.

12. Ren, F. Effect of storage, food processing and novel extraction technologies on onions flavonoid content: A review / F. Ren, Y. Nian, C.A. Perussello // Food Research International. – 2020. – V. 132. – article ID108953. DOI: /10.1016/j.foodres.2019.108953.

13. Piechowiak, T. Optimization of extraction process of antioxidant compounds from yellow onion skin and their use in functional bread production / T. Piechowiak, K. Grzelak-Błaszczyk, R. Bonikowski, M. Balawejder // LWT. – 2020. – V. 117. – article ID108614. DOI: /10.1016/j.lwt.2019.108614.

14. Akash, M.S. Spice plant Allium cepa: dietary supplement for treatment of type 2 diabetes mellitus / M.S. Akash, K. Rehman, S. Chen // Nutrition. – 2014. – V. 30. – № 10. – P. 1128–1137. DOI: /10.1016/j.nut.2014.02.011.

15. Henagan, T.M. In vivo effects of dietary quercetin and quercetin-rich red onion extract on skeletal muscle mitochondria, metabolism, and insulin sensitivity / T.M. Henagan, W.T. Cefalu, D.M. Ribnicky, R.C. Noland, K. Dunville, W.W. Campbell, L.K. Stewart, L.A. Forney, T.W. Gettys, J.S. Chang, C.D. Morrison // Genes & nutrition. – 2015. – V. 10. – № 1. – article ID451. DOI: /10.1007/s12263–014–0451–1.

16. Ojieh, A.E. Hypoglycemic and Hypolipidaemic Effect of Allium Cepa in Streptozotocin-Induced Diabetes / A.E. Ojieh, E.C. Adegor, A.C. Okolo, E.O. Lawrence, I.P. Njoku, C.U. Onyekpe // International Journal of Scientific & Engineering Research. – 2015. – V. 6. – № 10. – Р. 23–29.

17. Benítez, V. Onion (Allium cepa L.) by-products as source of dietary fiber: physicochemical properties and effect on serum lipid levels in high-fat fed rats / V. Benítez, E. Mollá, M.A. Martín-Cabrejas, Y. Aguilera, F.J. López-Andréu, R.M. Esteban // European Food Research and Technology. – 2012. – V. 234. – Р. 617–625 (2012). DOI: /10.1007/s00217–012–1674–2.

18. Arung, E.T. Anti-melanogenesis properties of quercetin- and its derivative-rich extract from Allium cepa / E.T. Arung,  S. Furuta, H. Ishikawa, I.W. Kusuma, K. Shimizu, R. Kondo // Food Chemistry. – 2011. – V. 124. – № 3. – Р. 1024–1028. DOI: /10.1016/j.foodchem.2010.07.067.

19. Kazem, G.N.M. Antispasmodic activity of onion (Allium cepa L.) peel extract on rat ileum / G.N.M. Kazem, H. Yahyavi, M. Arabian // Iranian journal of pharmaceutical research. – 2008. – V. 7. – № 2. – Р. 155–159.

20. Chernukha, I. Antioxidant effect of ethanolic onion (Allium cepa) husk extract in ageing rats / I. Chernukha, L. Fedulova, E. Vasilevskaya, A. Kulikovskii, N. Kupaeva, E. Kotenkova // Saudi Journal of Biological Science. – 2021. – V.28. – № 5. – Р. 2877–2885. DOI: 10.1016/j.sjbs.2021.02.020.

21. Logo, T.F.S. Determination of Antioxidant Capacity on the Thermo Scientific Varioskan LUX Multimode Reader. Electronic resource. – Access mode: [http://www.thermofisher.com/ru/ru/home.html]. Date of access: 21.05.2019.

22. Миронов, А.Н. Руководство по проведению доклинических исследований лекарственных средств. Часть первая / А.Н. Миронов. – Тула: Гриф и К, 2012. – 944 с.

Mironov, A.N. Rukovodstvo po provedeniyu doklinicheskih issledovanij lekarstvennyh sredstv. Chast’ pervaya. [Guidelines for conducting preclinical studies of drugs. First part] / A.N. Mironov. – Tula: Grif i K, 2012. – 944 p.


Контакты:

Купаева Надежда Владимировна
nvkupaeva@yandex.ru
Василевская Екатерина Романовна
e.vasilevskaya@fncps.ru
Котенкова Елена Александровна
lazovlena92@yandex.ru

Для цитирования:

Купаева, Н.В. Хроническое воздействие спиртового экстракта луковой шелухи на организм стареющих грызунов / Н.В. Купаева, Е.Р. Василевская, Е.А. Котенкова // Все о мясе. – 2021. – № 4. – С. 47-51. DOI: 10.21323/2071-2499-2021-4-47-51.

For citation:

Kupaeva, N.V. Long-term effect of alcoholic extract of onion husk on metabolic parameters in aging rodents / N.V. Kupaeva, E.R. Vasilevskaya, E.A. Kotenkova // Vsyo o myase. – 2021. – № 4. – Р. 47-51. DOI: 10.21323/2071-2499-2021-4-47-51.





Политика конфиденциальности

Противодействие коррупции

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика