1. Huo, J. Study on enzymatic hydrolysis of Gadus morrhua skin collagen and molecular weight distribution of hydrolysates / J. Huo, Z. Zhao// Agricultural Sciences in China. – 2009. – V. 8 (6). – P. 723-729. DOI:10.1016/S1671-2927(08)60271-0.
2. Matmaroh, K. Characteristics of acid soluble collagen and pepsin soluble collagen from scale of spotted golden goatfish (Parupeneus heptacanthus) / K. Matmaroh, S. Benjakul, T. Prodpan, A.B. Encarnacion, H. Kishimura // Food Chemistry. – 2011. – V. 129. – P. 1179-1186. DOI: 10.1016/j.foodchem.2011.05.099.
3. Фисинин, В.И. Глубокая переработка вторичных продуктов птицеводства для разных направлений использования / В.И. Фисинин, Д.Ю. Исмаилова, В.Г. Волик, В.С. Лукашенко, И.П. Салеева // Сельскохозяйственная биология. – 2017. – Т. 52. – № 6, – С. 1105-1115. DOI: 10.15389/agrobiology.2017.6.1105rus.
Fisinin, V.I. Pererabotka vtorichnyh produktov pticevodstva dlya raznyh napravlenij ispol'zovaniya [Deep processing of collagen- rich poultry products for different use] / V.I. Fisinin, D.Yu. Ismailova, V.G. Volik, V.S. Lukashenko, I.P. Saleeva // Sel'skokhozyaistvennaya biologiya. – 2017. – T. 52. – № 6. – P. 1105-1115. DOI: 10.15389/agrobiology.2017.6.1105rus.
4. Busche, S. Collagen based functional proteins / S. Busche // Fleischwirtschaft international. – 2011. – V. 3. – P. 48-49.
5. Омаров, Р.С. Белки животного происхождения в производстве мясопродуктов / Р.С. Омаров, О.В. Сычева, С.Н. Шлыков // Мясные технологии. – 2011. – № 3. – С. 36-38.
Omarov, R.S. Belki zhivotnogo proiskhozhdeniya v proizvodstve myasoproduktov [Animal’s proteins in the production of meat products] / R.S. Omarov, O.V. Sycheva, S.N. SHlykov // Myasnye tekhnologii. – 2011. – № 3. – P. 36-38.
6. Семенова, А.А. О влиянии пищевых добавок и ингредиентов на структурно-механические свойства гелей каррагинанов / А.А. Семенова, М.В. Трифонов // Проблемы создания продуктов здорового питания. Наука и технологии. – Сборник материалов XII Всероссийской научно-практической конференции. – Углич, 2006. – С. 227.
Semenova, A.A. O vliyanii pishchevyh dobavok i ingredientov na strukturno-mekhanicheskie svojstva gelej karraginanov [Effect of food additives and ingredients on the structural properties of carrageenan gels] / A.A. Semenova, M.V. Trifonov // Problemy sozdaniya produktov zdorovogo pitaniya. Nauka i tekhnologii. – Sbornik materialov XII Vserossijskoj nauchno-prakticheskoj konferencii. – Uglich, 2006. – P. 227.
7. Семенова, А.А. Оптимизация рецептур мясных продуктов, содержащих каррагинаны / А.А. Семенова, М.В. Трифонов // Мясная индустрия. – 2007. – № 5. – С. 29-31.
Semenova, A.A. Optimizaciya receptur myasnyh produktov, soderzhashchih karraginany / A.A. Semenova, M.V. Trifonov // Myasnaya industriya. – 2007. – № 5. – Р. 29-31.
8. Sow, L. Effects of salt and sugar addition on the physicochemical properties and nanostructure of fish gelatin / L. Sow, H. Yang // Food Hydrocolloids. – 2015. – V. 45. – P. 72-82. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2014.10.021.
9. Choi, S.-S. Physicochemical and Sensory Characteristics of Fish Gelatin / S.-S. Choi, J.M. Regenstein // Journal of food science. – 2000. – V. 65 (2). – P. 194-199. DOI:10.1111/j.1365-2621.2000.tb15978.x.
10. Михайлов, А.Н. Химия и физика коллагена кожного покрова. – М., 1980. – C. 166–183.
Mihajlov A.N. Himiya i fizika kollagena kozhnogo pokrova [The chemistry and physics of skin collagen]. – M., 1980. – Р. 166–183.
11. Duan, L. Effects of NaCl on the rheological behavior of collagen solution / L. Duan, J. Li, C. Li, G. Li // Korea-Australia Rheology Journal. – 2012. – V. 25 (3). – P. 137-144. DOI: 10.1007/s13367-013-0014-9.
12. Graziano, G. 2010, Hydrophobic interaction of two large plates: An analysis of salting – in/salting – out effects / G. Graziano // Chemical Physics Letters. – 2010. – V. 491. – P. 54-58. DOI: 10.1016/j.cplett.2010.03.092.
13. Dominy, B.N. The Effects of Ionic Strength on Protein Stability: The Cold Shock Protein Family / B.N. Dominy, D. Perl, F.X. Schmid, C.L. Brooks // Journal of Molecular Biology. – 2002. – V. 319 (2). – P. 541-554. DOI: 10.1016/S0022-2836(02)00259-0.
14. Penkova, R.K. Thermal stability of calf skin collagen type I in salt solutions / R.K. Penkova, R. Koynova, G. Kostov, B.G. Tenchov // Biochimica et Biophysica Acta. – 1996. – V. 1297. – P. 171-181. DOI: 10.1016/S0167-4838(96)00092-1.
15. Brown, E.M. Influence of neutral salts on the hydrothermal stability of acid – soluble collagen / E.M. Brown, H.M. Farrell, R.J. Wildermuth // Journal of Protein Chemistry. – 2000. – V. 19. – P. 85-92. DOI: 10.1023/A:1007074314686.
16. Дроздова, Н.А. Влияние различных пищевых добавок и ингредиентов на технологические характеристики животных белков / Н.А. Дроздова, В.В. Насонова // Теория и практика переработки мяса. – 2016. – Т. 1. – № 3. – С. 48-56. DOI: 10.21323/2414-438X-2016-1-3-48-56.
Drozdova, N.A. Influence of different food additives and ingredients on the technological characteristics of animal proteins / N.A. Drozdova, V.V. Nasonova // Theory and practice of meat processing. – 2016. – Т. 1. – V. 3. – Р. 48-56. DOI: 10.21323/2414-438X-2016-1-3-48-56.