1. Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2013. FAO statistical yearbooks: world food and agriculture. Rome, Italy: FAO; Electronic resource. – Access mode: [http://www.fao.org/economic/ess/ess-publications/ess-yearbook/en/].
2. NRDC. 2012. Wasted: how America is losing up to 40 percent of its food from farm to fork to landfill. Electronic resource. – Access mode: [https://www.nrdc.org/sites/default/files/wasted-food-IP.pdf].
3. Young L. 2012. Our biggest problem? We’re wasting food. Electronic resource. – Access mode: [http://www.canadiangrocer.com/top-stories/what-a-waste‑19736].
4. FUSIONS. 2016. Estimates of European food waste levels. Electronic resource. – Access mode: [http://www.eufusions.org/phocadownload/Publications/Estimates%20of%20European %20food%20waste%20levels.pdf].
5. Avilova, S.V. Аn effect of storage and transportation temperature on quantitative and qualitativecomposition of microflora of plant products / S.V. Avilova, V.N. Kornienko, A.A. Gryzunov, A.A. Vankova // Food Systems. – 2019. – V. 2. – № 4. – P. 42–47. DOI: 10.21323/2618–9771–2019–2–4–42–47.
6. Семенова, А.А. Связанные одной холодильной цепью / А.А. Семенова, Л.А. Веретов, О.В. Большаков, В.Н. Корешков // Все о мясе. – 2011. – № 6. – С. 4–6.
Semenova, A.A. Svyazannyye odnoy kholodil’noy tsep’yu [Linked by one cold chain] / A.A. Semenova, L.A. Veretov, O.V. Bol’shakov, V.N. Koreshkov // Vse o myase. – 2011. – № 6. – P. 4–6.
7. Hoang, H.M. Evaluation of food safety along the cold chain by determining and stochastic approaches / H.M. Hoang, D. Flick, G. Alvarez, O. Laguerre [Electronic resource]. – Praque, Czech Republic: Proceedings of ICR. – 2011. August 21–26. – CD-ROM.
8. International Institute of Refrigeration. 2009. The role of refrigeration in worldwide nutrition. Electronic resource. – Access mode: [http://www.iifiir.org/userfiles/file/publications/notes/ NoteFood_05_EN.pdf]. (Accessed: 01.12.2020).
9. ГОСТ Р 55516–2013. Технологии пищевых продуктов холодильные. Термины и определения.
GOST R 55516–2013. Tekhnologii pishchevykh produktov kholodil’nyye. Terminy i opredeleniya [Technology of the food’s products refrigeration. Terms and definitions].
10. Бараненко, А.В. Непрерывная холодильная цепь – основа стратегии ресурсосбережения и обеспечения качества продовольствия / А.В. Бараненко, Г.А. Белозеров // Холодильная техника. – 2010. – № 3. – С. 9–12.
Baranenko, A.V. Nepreryvnaya kholodil’naya tsep’ – osnova strategii resursosberezheniya i obespecheniya kachestva prodovol’stviya [A continuous cold chain – the basis of the resource saving strategy and provision of food quality] / A.V. Baranenko, G.A. Belozerov // Kholodil’naya tekhnika. – 2010. – № 3. – P. 9–12.
11. Rodrigue, J.P. The Cold Chain and its Logistics / J.P. Rodrigue, T. Notteboom // The Geography of Transport Systems, 2020.– New York: Routledge. – 456 p. ISBN 978–0–367–36463–2.
12. Huelsmann, M. Causes and effects of cold chain ruptures: performance of fragmented versus integrated cold chains / M. Huelsmann, V. Brenner. Bremen, Germany: Jacobs University Bremen, 2011. [Google Scholar].
13. Kornienko, V.N. Heat and mass exchanging processes in a refrigerated truck body during multi-drop urban distribution of fresh herbs / V.N. Kornienko, A.A. Gryzunov, N.S. Nikolaev, V.V. Motin, N.V. Kazakova // Revista San Gregorio. – 2020. – № 37. – Р. 61–74. (WoS-(Q)). (DOI: 10.36097/rsan.v1i37.1251).
14. Gustavsson, J. Global food losses and food waste: extent, causes and prevention / J. Gustavsson, C. Cederberg, U. Sonesson, R. Otterdijk, A. Meybeck. – Rome, Italy: Food and Agriculture Organization of the United Nations, 2011. – 29 p. ISBN 978–92–5–107205–9.
15. Parfitt, J. Food waste within food supply chains: quantification and potential for change to 2050 / J. Parfitt, M. Barthel S. Macnaughton, Phil. Trans. R. Soc. – 2010. – V. 365. – P. 3065–3081.
16. Stuart, T. Waste – uncovering the global food scandal / T. Stuart. – Penguin Books: London, 2009. – 451 р. ISBN: 978–0–141–03634–2.
17. ГОСТ Р 51074–2003 «Продукты пищевые. Информация для потребителя. Общие требования».
GOST R 51074–2003 «Produkty pishchevyye. Informatsiya dlya potrebitelya. Obshchiye trebovaniya» [Food products. Information for consumer. General requirements].
18. ФЗ № 23001 от 07.02.1992. «О защите прав потребителя» (ред. 01.05.2017) FZ № 23001 ot 07.02.1992. «O zashchite prav potrebitelya» (red. 01.05.2017) [“On Consumer Rights Protection”].
19. Jedermann, R. Reducing food losses by intelligent food logistics / R. Jedermann, M. Nicometo, I. Uysal, W. Lang // Philos Trans A Math Phys Eng Sci. 2014 Jun 13; 372(2017): 20130302. DOI: 10.1098/rsta.2013.0302.
20. Белозеров, Г.А. Системный анализ непрерывной холодильной цепи / Г.А. Белозеров, О.В. Большаков // Пищевая промышленность. – 2007. – № 4. – С. 40–42.
Belozerov, G.A. Sistemnyy analiz nepreryvnoy kholodil’noy tsepi [A system analysis of the continuous cold chain] / G.A. Belozerov, O.V. Bol’shakov // Pishchevaya promyshlennost’. – 2007. – № 4. – P. 40–42.
21. Mack, M. Quality tracing in meat supply chains Philosophical Transactions of the Royal Society / M. Mack, P. Dittmer, M. Veigt, M. Kus, U. Nehmiz, J. Kreyenschmidt // A: Mathematical, Physical and Engineering Sciences. – 2014. – 372:20130308. DOI: 10.1098/rsta.2013.0308.
22. Gogou, E. Cold chain database development and application as a tool for the cold chain management and food quality evaluation / E. Gogou, G. Katsaros, E. Derens, G. Alvarez, P.S. Taoukis // International Journal of Refrigeration. – 2015. – V. 52. – P. 109–121. DOI: 10.1016/j.ijrefrig.2015.01.019).
23. Бараненко, А.В. Непрерывная холодильная цепь – основа стратегии ресурсосбережения и обеспечения качества продовольствия / А.В. Бараненко, Г.А. Белозеров // Холодильная техника. – 2010. – № 3. – С. 9–12.
Baranenko, A.V. Nepreryvnaya kholodil’naya tsep’ – osnova strategii resursosberezheniya i obespecheniya kachestva prodovol’stviya [A continuous cold chain – the basis of the resource saving strategy and provision of food quality] / A.V. Baranenko, G.A. Belozerov // Kholodil’naya tekhnika. – 2010. – № 3. – P. 9–12.
24. Энциклопедия «Пищевые технологии». Том 16 «Технологии холодильной обработки и хранения пищевой продукции», книга 2. – ООО «ИД «Углич»», 2019. – 298 с.
Entsiklopediya «Pishchevyye tekhnologii». Tom 16 «Tekhnologii kholodil’noy obrabotki i khraneniya pishchevoy produktsii», kniga 2 [Encyclopedia “Food Technologies”. Volume 16 “Technology of refrigerated processing and storage of food products. Book 2]. – OOO «ID «Uglich»», 2019. – 298 p.
25. Guide to Refrigerated Transport / Ed. Robert D. Heap.// 2-nd Edition. – France, Paris: International Institute of Refrigeration, 2010. – 182 p.
26. Семенова, А.А. Условия транспортирования и предубойной подготовки животных как факторы, формирующие качество мяса / А.А. Семенова, Т.М. Миттельштейн, И.В. Козырев // Все о мясе. – 2016. – № 2. – С. 42–47.
Semenova, A.A. Usloviya transportirovaniya i preduboynoy podgotovki zhivotnykh kak faktory, formiruyushchiye kachestvo myasa [Conditions of transportation and pre-slaughter handling of animals as factors forming meat quality] / A.A. Semenova, T.M. Mittel’shteyn, I.V. Kozyrev // Vsyo o myase. – 2016. – № 2. – P. 42–47.
27. AEA Technology. 2005. The validity of food miles as an indicator of sustainable development. Electronic resource. – Access mode: [http://library.uniteddiversity.coop/Food/DEFRA_Food_Miles_Report.pdf (Accessed: 01.12.2020)
28. Грызунов, А.А. Совершенствование расчёта систем охлаждения авторефрижераторов для условий внутригородских перевозок / А.А. Грызунов, В.Н. Корниенко, С.В. Авилова // Хранение и переработка сельскохозяйственной продукции. – 2018. – № 2. – С. 100–104.
Gryzunov, A.A. Sovershenstvovaniye raschota sistem okhlazhdeniya avtorefrizheratorov dlya usloviy vnutrigorodskikh perevozok [Improving calculation of refrigeration systems in refrigerated trucks for inter-city transportation conditions] / A.A. Gryzunov, V.N. Korniyenko, S.V. Avilova // Khraneniye i pererabotka sel’skokhozyaystvennoy produktsii. – 2018. – № 2. – P. 100–104.
29. Derens, E. The cold chain of chilled products under supervision in France / E. Derens, B. Palagos, J. Guilpart // Proceedings of the IUFOST, 13th World Congress of Food Science & Technology: Food is life, 2006. – Nantes, France. – Р. 51–64.
30. Pirog, R. Food, fuel, and freeways: an Iowa perspective on how far food travels, fuel usage, and greenhouse gas emissions / R. Pirog, T. Van Pelt, K. Enshayan, E. Cook // Leopold Center Pubs and Papers. 3, 2001. Electronic resource. – Access mode: [https://lib.dr.iastate.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1002&context=leopold_pubspapers]. (Accessed: 01.12.2020).
31. Raab, V. Generic model for the prediction of remaining shelf life in support of cold chain management in pork and poultry supply chain / V. Raab, S. Bruckner, E. Beierle, Y. Kampmann, B. Petersen, J. Kreyenschmidt // Journal on Chain and Network Science. – 2008. – V. 8. – P. 59–73. DOI:10.3920/jcns2008.x089.
32. McKellar, R.C. Comparative simulation of Escherichia coli O157: H7 behaviour in packaged fresh-cut lettuce distributed in a typical Canadian supply chain in the summer and winter / R.C. McKellar, D.I. LeBlanc, F.P. Rodr´ıguez, P. Delaquis // Food Control. – 2014. – V. 35. – Р. 192–199. DOI: 10.1016/j.foodcont.2013.06.002.
33. Корниенко, В.Н. Поддержание температурных режимов при внутригородских перевозках охлажденной мясной продукции / В.Н. Корниенко, А.А. Грызунов, С.В. Авилова // Все о мясе. – 2018. – № 4. – С. 56–60. DOI: 10.21323/2071–2499–2018–4–56–60.
Korniyenko, V.N. Podderzhaniye temperaturnykh rezhimov pri vnutrigorodskikh perevozkakh okhlazhdennoy myasnoy produktsii [Maintenance of temperature regimes during the intracity transportation of the chilled meat products] / V.N. Korniyenko, A.A. Gryzunov, S.V. Avilova // Vsyo o myase. – 2018. – № 4. – P. 56–60. DOI: 10.21323/2071–2499–2018–4–56–60.
34. Грызунов, А.А. О проверке соответствия теплотехнических характеристик специализированных автотранспортных средств для перевозки продуктов международным нормам / А.А. Грызунов, В.Н. Корниенко // Холодильная техника. – 2015. – № 5. – С. 47–50.
Gryzunov, A.A. O proverke sootvetstviya teplotekhnicheskikh kharakteristik spetsializirovannykh avtotransportnykh sredstv dlya perevozki produktov mezhdunarodnym normam [About the test of compliance of heat engineering characteristics of special vehicles for perishables with international standards] / A.A. Gryzunov, V.N. Korniyenko // Kholodil’naya tekhnika. – 2015. – № 5. – P. 47–50.
35. Brown, T. Reducing domestic food waste by lowering home refrigerator temperatures / T. Brown, N.A. Hipps, S. Easteal, A. Parry, J.A. Evans // International Journal of Refrigeration. – 2014. – V. 40. – P. 246–253. DOI: 10.1016/j.ijrefrig.2013.11.021.
36. Jackson, V. The incidence of significant foodborne pathogens in domestic refrigerators / V. Jackson, I.S. Blair, D.A. McDowell, J. Kennedy, D.J. Bolton // Food Control. – 2007. – V. 18. – P. 346–351. DOI: 10.1016/j.foodcont.2005.10.018.
37. Kennedy, J. Food safety knowledge of consumers and the microbiological and temperature status of their refrigerators / J. Kennedy, V. Jackson, I.S. Blair, D.A. McDowell, C. Cowan, D.J. Bolton // Journal of Food Protection. – 2005. – V. 68 (7). – P. 1421–1430. DOI: 10.4315/0362–028x‑68.7.1421.
38. Reducing food waste through the chill chain / R.M. George, P.J. Burgess, R.D. Thorn // WRAP. 2010. Electronic resource. – Access mode: [https://wrap.org.uk/sites/files/wrap/Reducing%20food%20waste%20through%20the%20chill%20chain.pdf]. (Accessed: 07.12.2020).
39. Барабанщикова, В.С. Причины нарушения холодильной цепи / В.С. Барабанщикова, А.Б. Лисицын // 16-я Международная научно-практическая конференция «Развитие постгеномных технологий при формировании и оценке качества сельскохозяйственного сырья и готовых пищевых продуктов», посвящённая памяти В.М. Горбатова. ГНУ ВНИИМП им. В.М. Горбатова. 11 декабря 2013. – С. 17–21.
Barabanshchikova, V.S. Prichiny narusheniya kholodil’noy tsepi [Causes of cold chain violations] / V.S. Barabanshchikova, A.B. Lisitsyn // 16-ya Mezhdunarodnaya nauchno-prakticheskaya konferentsiya «Razvitiye postgenomnykh tekhnologiy pri formirovanii i otsenke kachestva sel’skokhozyaystvennogo syr’ya i gotovykh pishchevykh produktov», posvyashchonnaya pamyati V.M. Gorbatova. GNU VNIIMP im. V.M. Gorbatova. 11 dekabrya 2013. – P. 17–21.
40. Филина-Давидович, Л.С. Анализ подходов к оценке факторов риска в транспортировке рефрижераторных контейнеров / Л.С. Филина-Давидович // Вестник МАХ. – 2016. – № 3. – С. 31–36.
Filina Davidovich, L.S. Analiz podkhodov k otsenke faktorov riska v transportirovke refrizheratornykh konteynerov [Analysis of approaches to assessment of risk factors in transportation of refrigerated containers] / L.S. Filina Davidovich // Vestnik MAKH. – 2016. – № 3. – P. 31–36.
41. Белозеров, Г.А. Авторефрижераторный транспорт и контейнеры / Г.А. Белозеров, Б.С. Бабакин, А.А. Грызунов, Н.В. Помазкина, В.М. Шавра. – Рязань: ГУП РО «Рязанская областная типография», 2010. – 298 с.
Belozerov, G.A. Avtorefrizheratornyy transport i konteynery [Refrigerated trucks and containers] / G.A. Belozerov, B.S. Babakin, A.A. Gryzunov, N.V. Pomazkina, V.M. Shavra. – Ryazan’: GUP RO «Ryazanskaya oblastnaya tipografiya», 2010. – 298 p.
42. Корниенко, В.Н. Требования к технологии и техническим средствам транспортировки молока и молочных продуктов / В.Н. Корниенко, Н.В. Помазкина // Молочная промышленность. – 2016. – № 8. – С. 23–25.
Korniyenko, V.N. Trebovaniya k tekhnologii i tekhnicheskim sredstvam transportirovki moloka i molochnykh produktov [Requirements for the technology and technical means of milk and dairy product transportation] / V.N. Korniyenko, N.V. Pomazkina // Molochnaya promyshlennost’. – 2016. – № 8. – P. 23–25.
43. Rosochacki, W. Application of elements of FSA methodology for estimation of risk level in land transport equipment / W. Rosochacki // Archives of Transport. – 2001. – V. 13. – № 4. – P. 95–104.
44. Сергиенко, О.И. Управление продуктовой цепочкой продовольствия: роль международных стандартов качества и безопасности / О.И. Сергиенко, А.В. Белова // Научный журнал НИУ ИТМО. Серия «Экономика и экологический менеджмент». – 2014. – № 2. – С. 50–59.
Sergiyenko, O.I. Upravleniye produktovoy tsepochkoy prodovol’stviya: rol’ mezhdunarodnykh standartov kachestva i bezopasnosti [Managing the food product chain: the role of international quality and safety standards] / O.I. Sergiyenko, A.V. Belova // Nauchnyy zhurnal NIU ITMO. Seriya «Ekonomika i ekologicheskiy menedzhment». – 2014. – № 2. – P. 50–59.
45. Жиряева, Е. Применение стандартов Codex Alimentarius в Российской Федерации / Е. Жиряева, Т. Хайландт // Пищевая промышленность. – 2006. – № 12. – С. 6–9.
Zhiryayeva, Ye. Primeneniye standartov Codex Alimentarius v Rossiyskoy Federatsii [The use of Codex Alimentarius standards in the Russian Federation] / Ye. Zhiryayeva, T. Khaylandt // Pishchevaya promyshlennost’. – 2006. – № 12. – P. 6–9.