Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 338.439:613.2
Табл. 1. Ил. 3. Библ. 16.

DOI: 10.21323/2071-2499-2020-1-30-33

Категория Health and wellness – как катализатор развития отрасли

Касимова Г.В., Горбатов С.А., канд. техн. наук, Дыдыкин А.С., канд. техн. наук
ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
Ключевые слова: здоровое питание, функциональные продукты питания, Better-for-you (BFY), Organic Food, стратегия развития, потребительская ценность, поведение потребителей, сегментация,
Реферат:
Выход в новые рыночные ниши, привлечение новых сегментов потребителей, продуктовые инновации – это пример стратегий, направленных на выход из стагнации для компаний, работающих на зрелых и конкурентных рынках. В статье проведён краткий анализ статистики мирового рынка Health and Wellness Food (здорового питания) как потенциальной и привлекательной ниши, представлены данные исследований об изменении поведения потребителей, выделены наиболее крупные сегменты рынка. Материал подготовлен на основании данных исследований российских и международных компаний.


The Health and Wellness category as a catalyst of the industry development

Kasimova G.V., Gorbatov S.A., Dydykin A.S. Gorbatov Research Center for Food Systems
Key words: healthy nutrition, functional foods, Better-for-you (BFY), Organic Food, development strategy, customer value, consumer behavior, segmentation
Summary:
Entering new market niches, attracting new segments of consumers, product innovations are an example of strategies aimed at overcoming stagnation for companies operating in mature and competitive markets. The article provides a brief analysis of the statistics of the global market Health and Wellness Food, as a potential and attractive niche, presents research data on changes in consumer behavior, identifies the largest market segments. The material was prepared on the basis of research data from Russian and international companies.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1. Зелёная экономика: как эко-товары завоёвывают рынок FMCG. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.nielsen.com/ru/ru/insights/article/2019/zelenaya-ekonomikakak-eko-tovary-zavoevyvayut-rynok-fmcg/].

Zelonaya ekonomika: kak eko-tovary zavoyovyvayut rynok [Green economy: how eco-products conquer the FMCG market]. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.nielsen.com/ru/ru/insights/article/2019/zelenaya-ekonomika-kak-eko-tovary-zavoevyvayut-rynok-fmcg].

2. Global health and wellness food market 2018–2022. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.technavio.com/report/global-health-and-wellness-food-market-analysisshare‑2018].

Global health and wellness food market 2018–2022. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.technavio.com/report/global-health-and-wellness-food-market-analysisshare‑2018].

3. Euromonitor International Health and Wellness the Trillion Dollar Industry in 2017: Key Research Highlights. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.blog.euromonitor.com/health-and-wellness-the-trillion-dollar-industry-in‑2017-key-research-highlights]. Euromonitor International Health and Wellness the Trillion Dollar Industry in 2017: Key Research Highlights. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.blog.euromonitor.com/health-and-wellness-the-trillion-dollar-industry-in‑2017-key-research-highlights].

4. Богатырев, А.Н. Натуральные продукты питания – здоровье нации / А.Н. Богатырев, Н.С. Прянишникова, И.А. Макеева // Пищевая промышленность. – 2017. – № 8. – С. 26–29.

Bogatyrev, A.N. Natural’nyye produkty pitaniya – zdorov’ye natsii [Natural food – the health of the nation] / A.N. Bogatyrev, N.S. Pryanishnikova, I.A. Makeyeva // Pishchevaya promyshlennost’. – 2017. – № 8. – P. 26–29.

5. About organic food. The Food Standards Agency. Электронный ресурс. – Режим доступа: [www.food.gov.uk].

About organic food. The Food Standards Agency. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [www.food.gov.uk].

6. Williams, Melissa & Pehu, Eija & Ragasa, Catherine. (2006). Functional Foods: Opportunities and Challenges for Developing Countries. Agricultural and Rural Development Note. 19.

7. The Health and Wellness Opportunities in the Meat Sector. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.researchandmarkets.com/research/zgcsrx/health_and?w=4].

The Health and Wellness Opportunities in the Meat Sector. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.researchandmarkets.com/research/zgcsrx/health_and?w=4].

8. Health Enhancing Foods Opportunities for Strengthening the Sector in Developing Countries. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.documents.worldbank.org/curated/en/314421468324275640/pdf/370670health1e1s1ard1dp13001public1.pdf].

Health Enhancing Foods Opportunities for Strengthening the Sector in Developing Countries. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.documents.worldbank.org/curated/en/314421468324275640/pdf/370670health1e1s1ard1dp13001public1.pdf].

9. Grand View Research, Inc. Functional Foods Market. Электронный ресурс. – Режим доступа: [www.grandviewresearch.com/press-release/global-functional-foods-market].

Grand View Research, Inc. Functional Foods Market. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [www.grandviewresearch.com/press-release/global-functional-foods-market].

10. Заявление ВОЗ о связи между переработанным мясом и колоректальным раком. Электронный ресурс. – Режим доступа: [www.who.int/mediacentre/news/statements/2015/processed-meat-cancer/ru/].

Zayavleniye VOZ o svyazi mezhdu pererabotannym myasom i kolorektal’nym rakom [Links between processed meat and colorectal cancer. WHO statement]. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [www.who.int/mediacentre/news/statements/2015/processed-meat-cancer/ru/].

11. Тренды развития снекинга в России в 2019 году. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.stateofsnacking.com/wppcontent/uploads/2019/11/2019_MDLZ_stateofsnacking_report_RUS_RU.pdf].

Trendy razvitiya snekinga v Rossii v 2019 godu. State of snacking [Trends in the development of snoring in Russia in 2019. State of snacking]. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.stateofsnacking.com/wppcontent/uploads/2019/11/2019_MDLZ_stateofsnacking_report_RUS_RU.pdf].

12. Meat snacks market-growth, trends and forecast (2020–2025). Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/meat-snacks-market].

Meat snacks market-growth, trends and forecast (2020–2025). Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [mordorintelligence.com/industry-reports/meat-snacks-market].

13. Презентация Национального союза производителей и потребителей органической продукции о состоянии органического рынка в 2019 году.

Prezentatsiya Natsional’nogo soyuza proizvoditeley i potrebiteley organicheskoy produktsii o sostoyanii organicheskogo rynka v 2019 godu [Review of Russian Market of Organic Food in 2019. National Union of Producers and Consumers of Organic Products of the Russian Federation].

14. Organic meat market – growth, trends and forecast (2020–2025). Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/organic-meat-market].

Organic meat market – growth, trends and forecast (2020–2025). Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.mordorintelligence.com/industry-reports/organic-meat-market].

15. Национальный органический союз. Интервью. Олег Мироненко. Электронный ресурс. – Режим доступа: [https://www.meat-expert.ru/interviews/18-oleg-mironenko].

Natsional’nyy organicheskiy soyuz. Interv’yu. Oleg Mironenko [National Organic Union. Interview. Oleg Mironenko]. Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [https://www.meat-expert.ru/interviews/18-oleg-mironenko].

16. ФГБНУ «ФНЦ пищевых систем им. Горбатова» РАН. Экспертная панель «Рынок мяса» 2016–2018 гг.

FGBNU «FNTS pishchevykh sistem im. Gorbatova» RAN. Ekspertnaya panel’ «Rynok myasa» 2016–2018 gg. [V. M. Gorbatov Federal Research Center for Food Systems of RAS. Expert panel «Meat Market» 2016–2018].


Контакты:

Касимова Гульчехра Валерьевна
t.kasimova@fncps.ru
Горбатов Станислав Алексеевич
s.gorbatov@fncps.ru
Дыдыкин Андрей Сергеевич
a.didikin@fncps.ru

Для цитирования:

Касимова, Г.В. Категория Health and wellness – как катализатор развития отрасли / Г.В. Касимова, С.А. Горбатов, А.С. Дыдыкин // Все о мясе. – 2020. – № 1. – С. 30-33. DOI: 10.21323/2071-2499-2020-1-30-33.

For citation:

Kasimova, G.V. The Health and Wellness category as a catalyst of the industry development / G.V. Kasimova, S.A. Gorbatov, A.S. Dydykin // Vsyo o myase. – 2020. – № 1. – Р. 30-33. DOI: 10.21323/2071-2499-2020-1-30-33.





Политика конфиденциальности

Противодействие коррупции

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика