1. Olmedilla-Alonso, B. Development and assessment of healthy properties of meat and meat products designed as functional foods / B. Olmedilla-Alonso, F. Jiménez-Colmenero, F. Sánchez-Muniz // Meat science. – 2013. – Т. 95. – № 4. – P. 919–930.
2. Ali, M.E. Species authentication methods in foods and feeds: the present, past, and future of halal forensics / M.E. Ali, M. Kashif, K. Uddin, U. Hashim, S. Mustafa, Y.B. Man // Food Analytical Methods. – 2012. – Т. 5. – № 5. – P. 935–955.
3. Ballin, N.Z. Authentication of meat and meat products / N.Z. Ballin // Meat science. – 2010. – Т. 86. – № 3. – P. 577–587.
4. Montowska, M. Authenticity determination of meat and meat products on the protein and DNA basis / M. Montowska, E. Pospiech // Food Reviews International. – 2010. – Т. 27. – № 1. – P. 84–100.
5. Zvereva, E.A. Enzyme immunoassay and proteomic characterization of troponin I as a marker of mammalian muscle compounds in raw meat and some meat products / E.A. Zvereva, L.I. Kovalev, A.V. Ivanov, M.A. Kovaleva, A.V. Zherdev, S.S. Shishkin, A.B. Lisitsyn, I.M. Chernukha, B.B. Dzantiev // Meat science. – 2015. – Т. 105. – P. 46–52.
6. Чернуха, И.М. Сравнительное изучение автолитических изменений протеома мышечной ткани свинины и говядины / И.М. Чернуха, А.Г. Ахремко // Теория и практика переработки мяса. – 2018. – Т. 3. – № 3. – С. 56–63.
Chernukha, I.M. Sravnitel’noye izucheniye avtoliticheskikh izmeneniy proteoma myshechnoy tkani svininy i govyadiny [Comparative study of autolytic changes in the proteome of pork and beef muscle tissue] / I.M. Chernukha, A.G. Akhremko // Teoriya i praktika pererabotki myasa. – 2018. – T. 3. – № 3. – P. 56–63.
7. Чернуха, И.М. Влияние термической обработки на сохранность тканеспецифичных белков сердечной мышцы и аорты Sus scrofa / И.М. Чернуха, Л.В. Федулова, Е.А. Котенкова, С.С. Шишкин, Л.И. Ковалёв, Н.Г. Машенцева, Д.Л. Клабукова // Биофармацевтический журнал. – 2016. – Т. 8. – № 6. – С. 38–44.
Chernukha, I.M. Vliyaniye termicheskoy obrabotki na sokhrannost’ tkanespetsifichnykh belkov serdechnoy myshtsy i aorty Sus scrofa [The effect of heat treatment on the preservation of tissue-specific proteins of the heart muscle and aortic tissue of Sus scrofa] / I.M. Chernukha, L.V. Fedulova, E.A. Kotenkova, S.S. Shishkin, L.I. Kovalev, N.G. Mashentseva, D.L. Klabukova // Biofarmatsevticheskiy zhurnal. – 2016. – T. 8. – № 6. – P. 32–38.
8. Чернуха, И.М. Выявление маркеров агрегации белков в мясном сырье и готовой продукции / И.М. Чернуха, Л.И. Ковалев, Н.Г. Машенцева, М.А. Ковалева, Н.Л. Вострикова // Инновации в пищевой биотехнологии: сборник трудов Международного симпозиума / под общ. ред. А. Ю. Просекова. – Кемерово, 2018. – С. 103–110.
Chernukha, I.M. Vyyavleniye markerov agregatsii belkov v myasnom syr’ye i gotovoy produktsii [Detection of protein aggregation markers in raw meat and finished products] / I.M. Chernukha, L.I. Kovalev, N.G. Mashentseva, M.A. Kovaleva, N.L. Vostrikova // Innovatsii v pishchevoy biotekhnologii: sbornik trudov Mezhdunarodnogo simpoziuma / pod obshch. red. A. Yu. Prosekova. – Kemerovo, 2018. – P. 103–110.
9. Федулова, Л.В. «Мясные» стереотипы / Л.В. Федулова // Все о мясе. – 2018. – № 3. – С. 4–7.
Fedulova, L.V. «Myasnyye» stereotipy [«Meat» stereotypes] / L.V. Fedulova // Vsyo o myase. – 2018. – № 3. – P. 4–7.
10. Василевская, Е.Р. Методология исследования белково-пептидных компонентов экстрактов тканей sus scrofa / Е.Р. Василевская, Е.А. Котенкова, Е.А. Лукинова, Е.А. Калинова // Теория и практика переработки мяса. – 2017. – Т. 2. – № 3. – С. 79–85.
Vasilevskaya, E.R. Metodologiya issledovaniya belkovo-peptidnykh komponentov ekstraktov tkaney sus scrofa [Methodology for the study of protein-peptide components of sus scrofa tissue extracts] / E.R. Vasilevskaya, E.A. Kotenkova, E.A. Lukinova, E.A. Kalinova // Teoriya i praktika pererabotki myasa. – 2017. – T. 2. – № 3. – P. 79–85.
11. Ахремко, А.Г. Применение протеомных технологий для изучения тимуса, селезенки и мезентеральных лимфатических узлов свиней / А.Г. Ахремко, Л.В. Федулова, Е.Р. Василевская // Все о мясе. – 2019. – № 1. – С. 54–57.
Akhremko, A.G. Primeneniye proteomnykh tekhnologiy dlya izucheniya timusa, selezenki i mezenteral’nykh limfaticheskikh uzlov sviney [Application of proteomic technologies for the study of thymus, spleen and mesenteric lymph nodes of pigs] / A.G. Akhremko, L.V. Fedulova, Ye.R. Vasilevskaya // Vsyo o myase. – 2019. – № 1. – P. 54–57.
12. База данных «Протеомика мышечных органов». Электронный ресурс. – Режим доступа: [http://mp.inbi.ras.ru] (дата обращения 28.04.2019).
Baza dannykh «Proteomika myshechnykh organov» [Proteomics of Muscular Organs] Elektronnyy resurs. – Rezhim dostupa: [http://mp.inbi.ras.ru] (data obrashcheniya 28.04.2019).
13. Montowska, M. Differences in two-dimensional gel electrophoresis patterns of skeletal muscle myosin light chain isoforms between Bos taurus, Sus scrofa and selected poultry species / M. Montowska, E. Pospiech // Journal of the Science of Food and Agriculture. – 2011. – Т. 91. – № 13. – P. 2449–2456.