Вход для сотрудников

Федеральное государственное бюджетное научное учреждение
«ФЕДЕРАЛЬНЫЙ НАУЧНЫЙ ЦЕНТР ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ
ИМ. В.М.ГОРБАТОВА»
Российской Академии Наук

УДК 577.115.3:641.56:637.5
Ил. 1. Библ. 21.

DOI: 10.21323/2071-2499-2018-5-14-17

Коньюгированная линолевая кислота: новые возможности для создания функциональных мясных продуктов

Лисицын А.Б., академик РАН, Чернуха И.М., чл.-корр. РАН, Лунина О.И., канд. техн. наук
ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова
Ключевые слова: коньюгированная линолевая кислота, трансизомеры жирных кислот, мясо, кормовой рацион, терапевтические свойства
Реферат:
Конъюгированная линолевая кислота (КЛК) состоит из группы геометрических и позиционных изомеров линолевой кислоты (C18:2), которая в составе пищевой продукции обладает противораковыми, антидиабетическими и антиатерогенными эффектами, а также улучшает иммунную систему, костной метаболизм и способствует изменению состава мышечной и жировой тканей тела. Представлены факторы, влияющие на уровень содержания КЛК в пищевых продуктах и возможность производства мясного сырья с высоким содержанием КЛК для производства мясной продукции функциональной направленности.


Conjugated linoleic acid: new possibilities to create functional meat products

Lisitsyn A.B., Chernukha I.M., Lunina O.I.
Gorbatov Research Center for Food Systems
Key words: conjugated linoleic acid (CLA), trans isomers of fatty acids, meat, feed ration, therapeutic properties
Summary:
Conjugated linoleic acid (CLA) consists of the group of geometrical and positional isomers of linoleic acid (C18:2), which in the composition of food products has the anticarcinogenic, antidiabetic and antiatherogenic effects and also improves the immune system, bone metabolism and facilitates changes in the composition of the muscle and fatty tissues of the body. The paper presents the factors that influence the level of the CLA content in foods and the possibility to produce meat raw materials with the high CLA content for production of functional meat products.


СПИСОК ЛИТЕРАТУРЫ / REFERENCES:

1. Ginter, E. New data on harmful effects of trans-fatty acids / E. Ginter, V. Simko // Bratislava Medical Journal. — 2016. — V. 117 (5). — P. 251–253.

2. de Souza, R.J. Intake of saturated and trans unsaturated fatty acids and risk of all cause mortality, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis of observational studies / R.J. de Souza, A. Mente, A. Maroleanu, A.I. Cozma, V. Ha, T. Kishibe, Uleryk E., Budylowski P., Schünemann H., Beyene J., Anand S.S. // BMJ. — 2015. Aug 11;351: h3978.

3. Silva, Dr. Robério Rodrigues Conjugated Linoleic Acid (CLA): A Review / Dr. Robério Rodrigues Silva, Msc. Laoan, Brito Oliveira Rodrigues, Msc. Mateus de Melo, Msc. Maria Mágna Silva Pereira Msc. Sinvaldo Oliveira de Souza // International Journal of Applied Science and Technology. — 2014. — V. 4 (2). — P. 154.

4. Pellattiero, E. Сonjugated linoleic acid (CLA) content in different tissues of ruminants fed with cla supplementation / E. Pellattiero / Dottorando, 2014. — 200 р.

5. Schmid, A. Conjugated linoleic acid in meat and meat products: A review / A. Schmid, M. Collomb, R. Sieber, G. Bee // Meat Science. — 2006. — V. 73. — P. 29–41.

6. Лисицын, А.Б. Жирнокислотный состав липидов мышечной ткани мяса различных видов животных и роль технологических факторов в транс-изомеризации жирных кислот / А.Б. Лисицын, И.М. Чернуха, О.И. Лунина // Foods and Raw Materials. — 2017. — Т. 5. — № 2. — С. 54–61.

Lisitsyn, A.B. Zhirnokislotnyy sostav lipidov myshechnoy tkani myasa razlichnykh vidov zhivotnykh i rol’ tekhnologicheskikh faktorov v trans-izomerizatsii zhirnykh kislot [Fatty acid composition of meat from various animal species and the role of technological factors in trans- isomerization of fatty acids] / A.B. Lisitsyn, I.M. Chernukha, O.I. Lunina // Foods and Raw Materials. — 2017. — T. 5. — № 2. — P. 54–61.

7. Montossi, F. Could restricted grain supplem entation modify fatty acid composition in beef meat under grazing conditions? / F. Montossi, S. Luzardo, R. Cuadros, G. Brito, R. San Julián, C. Silveira, M. del Campo // 60th ICoMST Proceedings, 2014, Punta Del Este, Uruguay.

8. Brito G., Lagomarsino X., Olivera J., Trindade G., Arrieta G., Pittaluga O., Montossi F. Effect of different feeding systems (pasture and supplementation) on carcass and meat quality of Hereford and Braford steers in Uruguay // 54th ICoMST Proceedings, 2008, Cape Town, South Africa.

9. Лисицын, А.Б. Прижизненное формирование состава и свойств животного сырья / А.Б. Лисицын, И.М. Чернуха, О.И. Лунина, Л.В. Федулова. — М.: ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова, 2018. — С. 26–27.

Lisitsyn, A.B. Prizhiznennoye formirovaniye sostava i svoystv zhivotnogo syr’ya [Lifetime formation of the composition and properties of animal raw materials] / A.B. Lisitsyn, I.M. Chernukha, O.I. Lunina, L.V. Fedulova. — M.: FNTS pishchevykh sistem im. V.M. Gorbatova, 2018. — P. 26–27.

10. Mapiye, C. The labile lipid fraction of meat: from perceived disease and waste to health and opportunity / C. Mapiye, N. Aldai, T.D. Turner, J.L. Aalhus, D.C. Rolland, J.K.G. Kramer, M.E.R. Dugan // Meat Science. — 2012. — V. 92 (3). — P. 210–220.

11. Gatellier, P. Effect of linseed oil supplementation on total fatty acids of muscle and on color stability and lipid oxidation of bovine meat // 50th ICoMST Proceedings, Finland. — 2014. — Р. 1155–1158.

12. Wachira, A.M. Effects of dietary fat source and breed on the carcass composition, n‑3 polyunsaturated fatty acid and conjugated linoleic acid content of sheep meat and adipose tissue / A.M. Wachira, L.A. Sinclair, R.G. Wilkinson, M. Enser // British Journal of Nutrition. — 2002. — V. 88 (6). — P. 697–709.

13. Ponnampalam, E.N. Effect of feeding systems on omega‑3 fatty acids, conjugated linoleic acid and trans fatty acids in Australian beef cuts: potential impact on human health / E.N. Ponnampalam, N.J. Mann, A.J. Sinclair // Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. — 2006. — V. 15 (1). — Р. 9–21.

14. Koronowicz, A. Fatty Acids of CLA-Enriched Egg Yolks Can Induce Transcriptional Activation of Peroxisome Proliferator-Activated Receptors in MCF‑7 Breast Cancer Cells / A. Koronowicz, P. Banks, A. Master, D. Domagała, E. Piasna-Słupecka,

M. Drozdowska, E. Sikora, P. Laidler // PPAR Research. — V. 2017, Article ID2865283, 12 p.

15. Han, X.F. Effects of conjugated linoleic acid supplementation on growth, carcass characteristics and fatty acid profiles of muscle and fat in growing-finishing pigs / X.F. Han, F.J. Feng, J.P. Yu, S.X. Tang1, M.A. Bamikole, Z.L. Tan, B. Zeng, C.S. Zhou, M. Wang// Journal of Animal and Feed Sciences. — 2011. — V. 20. — P. 171–185.

16. M.E. Dugan, J.L. Aalhus, J.K. Kramer / Conjugated linoleic acid pork research//Am J Clin Nutr. — 2004. — V. 79 (6). — P. 1212–1216.

17. Dugan, M.E.R. The effect of conjugated linoleic acid on fat to lean repartitioning and feed conversion in pigs / M.E.R. Dugan, J.L. Aalhus, A.L. Schaefer, J.K.G. Kramer // Can. J. Anim. Sci. — 1997. — V. 79. — P. 723–725.

18. Ostrowska, E. Dietary conjugated linoleic acid differentially alters fatty acid composition and increases conjugated linoleic acid content in porcine adipose tissue / E. Ostrowska, R.F. Cross, M. Muralitharan, D.E. Bauman, F.R. Dunshea // Br. J. Nutr. — 2003. — V. 90 (5). — P. 915–28.

19. Коденцова, В.М. Влияние нагрева в микроволновой печи на жировой компонент и сохранность витаминов в пищевых продуктах / В.М. Коденцова, А.А. Кочеткова, Д.В. Рисник, В.А. Саркисян, В.В. Бессонов // Вопросы питания. — 2015. — Т. 84. — № 5. — С. 16–30.

Kodentsova, V.M. Vliyaniye nagreva v mikrovolnovoy pechi na zhirovoy komponent i sokhrannost’ vitaminov v pishchevykh produktakh [An effect of heating in a microwave oven on the fat component and retention of vitamins in food products] / V.M. Kodentsova, A.A. Kochetkova, D.V. Risnik, V.A. Sarkisyan, V.V. Bessonov // Voprosy pitaniya. — 2015. — T. 84. — № 5. — P. 16–30.

20. Jahreis, G. Conjugated linoleic acids: Physiological effects in animal and man with special regard to body composition / Gerhard Jahreis, Jana Kraft, Frank Tischendorf, Friedrich Schöne, Christian von Loeffelholz // European Journal of Lipid Science and Technology. — 2003. — V. 102 (11). — P. 657–664.

21. Du, Min. Effect of dietary conjugated linoleic acid (CLA) on the fatty acid status in chicken and meat quality (2001). Retrospective Theses and Dissertations. 634.

Электронный ресурс. — Режим доступа: [https://lib.dr.iastate.edu/rtd/634].


Контакты:

Лисицын Андрей Борисович
a.lisitcyn@fncps.ru
Чернуха Ирина Михайловна
i.chernuha@fncps.ru
Лунина Ольга Ивановна
o.lunina@fncps.ru

Для цитирования:

Лисицын, А.Б. Коньюгированная линолевая кислота: новые возможности для создания функциональных мясных продуктов / А.Б. Лисицын, И.М. Чернуха, О.И. Лунина // Все о мясе. – 2018. – № 5. – С. 14-17.

For citation:

Lisitsyn, A.B. Conjugated linoleic acid: new possibilities to create functional meat products / A.B. Lisitsyn, I.M. Chernukha, O.I. Lunina // Vsyo o myase. – 2018. – № 5. – Р. 14-17.





Политика конфиденциальности

Карта сайта

Яндекс цитирования Яндекс.Метрика