1. Зарубина, Н.Н. Вегетарианство в России: индивидуальный выбор против традиций / Н.Н. Зарубина // Историческая психология и социология истории. — 2016. — № 2. — C. 137–154.
Zarubina, N.N. Istoricheskya psihologia i sociologia istorii [Vegetarianism in Russia: Individual choice versus traditions] / N.N. Zarubina // Historical Psychology & Sociology — 2016. — № 2. — C. 137–154.
2. Meat Atlas — Facts and figures about the animals we eat // www.boell.de. Фонд Генриха Бёлля: сайт. 2018. Режим доступа: [https://www.boell.de/en/meat-atlas] (дата обращения: 14.03.2017).
Meat Atlas — Facts and figures about the animals we eat // www.boell.de. Heinrich-Böll-Stiftung: website. 2018. URL: https://www.boell.de/en/meat-atlas (date of the application: 14.03.2017).
3. Toldrá, F. New insights into meat by-product utilization / F. Toldrá, L. Mora, M. Reig // Meat science. — 2016. — № 120. — P. 54–59.
4. Singer, P. The Ethics of What We Eat: Why Our Food Choices / P. Singer, J. Mason / NY: Rodale Books. — 2007. — 336 p.
5. Синичкина, А.И. Сравнительная оценка влияния различных газов и газовых смесей на физиологическое состояние лабораторных животных при обездвиживании / А.И. Синичкина, Е.Р. Василевская, И.В. Козырев, Т.М. Миттельштейн, А.А. Семенова // Все о мясе. — 2017. — № 6. — С. 56–60.
Sinichkina, A.I. Sravnitel’naya ocenka vliyaniya razlichnyh gazov i gazovyh smeseĭ na fiziologicheskoe sostoyanie laboratornyhzhivotnyhpri obezdvizhivanii [Comparison of different gases and gas mixtures influence on the physiological state of lab animals during immobilization] / A.I. Sinichkina, E.R. Vasilevskaya, I.V. Kozyrev, T.M. Mittelshtein, A.A. Semenova // Vsyo o myase. — 2017. — № 6. — С. 56–60.
6. Шаланда, А. Холестериновая страшилка, которая правит миром / А. Шаланда // Биомолекула: научно-популярный сайт. 2013. Режим доступа: [https://biomolecula.ru/articles/kholesterinovaia-strashilka-kotoraia-pravitmirom#source‑74] (дата обращения: 01.03.2018).
Shalanda, A. Kholesterinovaia strashilka kotoraia pravit mirom [Cholesterol fright that rules the world] / A. Shalanda // Biomolecula: popular science site. 2013. URL: https://biomolecula.ru/articles/kholesterinovaia-strashilka-kotoraia-pravit-mirom#source‑74 (date of the application: 01.03.2018).
7. Ford, E.S. Trends in Total and Low-Density Lipoprotein Cholesterol among U.S. Adults: Contributions of Changes in Dietary Fat Intake and Use of Cholesterol-Lowering Medications / E.S. Ford, S. Capewell // PLoS ONE. — 2013. — V. 8. — № 5. e65228. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0065228
8. Южик, Е. Хороший, плохой, злой холестерин / Е. Южик // Биомолекула: научно-популярный сайт. 2012. URL: https://biomolecula.ru/articles/khoroshiiplokhoi-zloi-kholesterin (дата обращения: 01.03.2018).
Yuzhik, E. Khoroshii plokhoi, zloi kholesterin [The Good, the Bad and the Ugly Cholesterol] / Е. Yuzhik // Biomolecula: popular science site. 2012. URL: https://biomolecula.ru/articles/khoroshii-plokhoi-zloi-kholesterin (date of the application: 01.03.2018).
9. Leandra, A.G. Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults / A.G. Leandra, A.A. Ziad, A.H. Zargar, M. A.R. Niveen et. al. // The Lancet. — 2017. — № 390. — P. 2627–2642.
10. Sistiaga, A. New Insights into the Evolution of the Human Diet from Faecal Biomarker Analysis in Wild Chimpanzee and Gorilla Faeces / A. Sistiaga, R. Wrangham, J. Rothman, R. Summons // PLoS One. — 2015. — V. 10. — № 6. e0128931. URL: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0128931
11. Гаджиев, Г.Э. Особенности питания населения в регионах, полярных по распространенности артериальной гипертонии / Г.Э. Гаджиев // Российский кардиологический журнал. — 2002. — № 5. — С. 84–86.
Gajiev, G.E. Osobennosti pitaniya naseleniya v regionah, polyarnyh po rasprostranennosti arterial’noj gipertonii [Peculiar features of nutrition in regions opposite in hypertension prevalence] / G.E. Gajiev // Russian Journal of Cardiology. — 2002. — № 5. — P. 84–86.
12. Драпкина, О.М. Диета с низким содержанием поваренной соли: за и против / О.М. Драпкина, Р.Н. Шепель // Рациональная фармакотерапия в кардиологии. — 2015. — № 2. — С. 190–195.
Drapkina, O.M. Dieta s nizkim soderzhaniem povarennoy soli za i protiv [Low sodium diet: pros and cons] / O.M. Drapkina, R.N. Shepel’ // Rational Pharmacotherapy in Cardiology. — 2015. — № 2. — С. 190–195.
13. Koeth, R.A. Intestinal microbiota metabolism of l-carnitine, a nutrient in red meat, promotes atherosclerosis / R.A. Koeth, Z. Wang, B.S. Levison, J.A. Buffa, E. Org, et. al. // Nature Medicine. — 2013. — № 19. — Р. 576–585.
14. Bouvard, V. Carcinogenicity of consumption of red and processed meat / V. Bouvard, D. Loomis, K.Z. Guyton et al. // Lancet Oncol. — 2015. — № 16. — Р. 1599–600.
15. Вопросы и ответы о канцерогенности красного мяса и мясной продукции. Всемирная организация здравоохранения: сайт. 2015. Режим доступа: [http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/ru] (дата обращения: 21.03.2018).
Voprosy i otvety o kancerogennosti krasnogo myasa i myasnoj produkcii [Questions and Answer about the Red meat and Processed meat] World Health Organization: site. 2015. URL: http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/ru/ (date of the application: 21.03.2018).
16. Ситкин, С. И. Филометаболическое ядро микробиоты кишечника / С.И. Ситкин, Е.И. Ткаченко, Т.Я. Вахитов // Альманах клинической медицины. — 2015. — № 40. — С. 12–34.
Sitkin, S.I. Filometabolicheskoe yadro mikrobioty kishechnika [Philometabolic nucleus of intestinal microbiota] / S.I. Sitkin, E.I. Tkachenko, T.Ya. Vakhitov // Almanac of Clinical Medicine. — 2015. — № 40. — С. 12–34.
17. van Passel, M.W. The genome of Akkermansia muciniphila, a dedicated intestinal mucin degrader, and its use in exploring intestinal metagenomes / M.W. van Passel, R. Kant, E.G. Zoetendal, C.M. Plug-ge, et. al. // PLoS One. — 2011. — V. 6. — № 3. e16876.
18. Харченко, Е.П. Микробиота, иммунная система и колоректальный рак / Е.П. Харченко, И.А. Соловьев // Онкологическая колопроктология. — 2017. — № 4. — С. 11–19.
Harchenko, E.P. Mikrobiota, immunnaya sistema i kolorektal’nyj rak [Microbiota, immune system and colon cancer] / E.P. Harchenko, I.A. Solov’ev // Colorectal Oncology. — 2017. — № 4. — С. 11–19.
19. Сколько мяса едят в разных государствах? Режим доступа: [http://www.servis-expo.ru/news/skolkomyasa-edyat-v-raznyh-gosudarstvah] (дата обращения: 29.02.2017).
Skolko myasa edyat v raznyh gosudarstvah? [How much meat do you eat in different countries?] // http://www.servis-expo.ru: сайт. 2016. URL: http://www.servis-expo.ru/news/skolko-myasa-edyat-v-raznyh-gosudarstvah (date of the application: 29.02.2017).
20. Herrero, M. Foodomics: MS-based strategies in modern food science and nutrition / M. Herrero, C. Simó, V. García-Cañas, E. Ibáñez, A. Cifuentes // Mass Spectrom Rev. — 2012. — V. 31. — № 1. — P. 49–69.
21. Zvereva, E.A. Enzyme immunoassay and proteomic characterization of troponin I as a marker of mammalian muscle compounds in raw meat and some meat products / E.A. Zvereva, L.I. Kovalev, A.V. Ivanov, M.A. Kovaleva, A.V. Zherdev, S.S. Shishkin, A.B. Lisitsyn, I.M. Tchernukha, B.B. Dzantiev // Meat Science. — 2015. — № 105. — P. 46–52.
22. Tchernukha, I.M. Hypolipidemic and anti-inflammatory effects of aorta and heart tissues of cattle and pigs in the atherosclerosis rat model / I.M. Tchernukha, L.V. Fedulova, E.A. Kotenkova, S. Takeda, R. Sakata // Animal Science Journal. — 2018. — V. 9. — № 5. — Р. 784–793.
23. Василевская, Е.Р. Методология исследования белково-пептидных компонентов экстрактов тканей Sus Scrofa / Е.Р. Василевская, Е.А. Котенкова, Е.А. Лукино-
ва, Е.А. Калинова // Теория и практика переработки мяса. — 2017. — Т. 2. — № 3. — С. 79–85.
Vasilevskaya, Е.R. Metodologiya issledovaniya belkovo-peptidnyh komponentov ehkstraktov tkaney Sus Scrofa [Research methodology of Sus Scrofa tissue extracts protein-peptide components] / Е.R. Vasilevskaya, Е.А. Kotenkova, Е.А. Lukinova, Е.А. Kalinova // Theory and practice of meat processing. — 2017. — V. 2. — № 3. — С. 79–85.