1. Ahhmed, A.M. A review of meat protein hydrolysates and hypertension / A.M. Ahhmed, M. Muguruma // Meat science. — 2010. — № 86. — Р. 110–118.
2. Lafarga, T. Bioactive peptides from meat muscle and by- products: generation, functionality and application as functional ingredients / T. Lafarga, M. Hayes // Meat science. — 2014. — № 98. — Р. 227–239.
3. Mine, Y. Nutraceutical Science and Technology (Book 4). Nu- traceutical Proteins and Peptides in Health and Disease / Y. Mine, F. Shahidi // USA: Taylor & Francis Group, 2006. — P. 688.
4. Bauchart, C. Small peptides (<5 kDa) found in ready–to–eat beef meat / C. Bauchart, D. Rémond, C. Chambon, P. Patureau Mirand, I. Savary–Auzeloux, C. Reyne`s, M. Morzel // Meat science. — 2006. — № 74. — Р. 658–666.
5. Alrefaiel, Z. Leucocyte Infiltration in Experimental Warm Hepatic Ischemia Reperfusion; Effect of Ischemic Pre and Post Conditioning; Implications of Adhesion Molecules / Z. Alrefaiel, L. Rashed // Life Science Journal. — 2012. — V. 9. — № 3. — P. 2290–2295.
6. Zvereva, E.A. Enzyme immunoassay and proteomic characterization of troponin I as a marker of mammalian muscle compounds in raw meat and some meat products / E.A. Zvereva, L.I. Kovalev, A.V. Ivanov, M.A. Kovaleva, A.V. Zherdev et al. // Meat Science. — 2015. — № 105. — Р. 46–52.
7. Modanlou, H.D. Ontogeny of VEGF, IGF-I, and GH in Neonatal Rat Serum, Vitreous Fluid, and Retina from Birth to Weaning / H.D. Modanlou, Z. Gharraee, J. Hasan, J. Waltzman, S. Nageotte, K.D.A. Beharry // IOVS. — 2006. — V. 47. — № 2. — P. 738–744.
8. Toldrá, F. New insights into meat by-product utilization / F. Toldrá, L. Mora, M. Reig // Meat science. — 2016. — № 120. — P. 54–59.
9. Хавинсон, В.Х. Тканеспецифическое действие пептидов в культуре тканей крыс разного возраста / В.Х. Хавинсон, В.В. Малинин, Н.И. Чалисова, Е.И. Григорьев // Успехи геронтологии. — 2002. — Т. 3. — № 9. — С. 248–252.
Havinson, V.H. Tkanespecificheskoe dejstvie peptidov v kul’ture tkanej krys raznogo vozrasta [Tissue-specific effect of peptides in different ages rats tissue culture] / V.H. Havinson, V.V. Malinin, N.I. Chalisova, E.I. Grigor’ev // Uspekhi gerontologii. — 2002. — T. 3. — № 9. — P. 248–252.
10. Udenigwe, C.C. Meat proteome as source of functional biopeptides / C.C. Udenigwe, A. Howard // Food Research International. — 2013. — № 54. — P. 1021–1032.
11. Кузнецова, Д.П. Новый биорегулятор из поджелудочной железы крупного рогатого скота / Д.П. Кузнецова, Б.Б. Березин, А.П. Ильина и др. // Фундаментальные исследования. — 2015. — № 2–14. — С. 3079–3084.
Kuznecova, D.P. Novyj bioregulyator iz podzheludochnoj zhelezy krupnogo rogatogo skota [New bioregulator derived from cattle pancreas] / D.P. Kuznecova, B.B. Berezin, A.P. Il’ina i dr. // Fundamental’nye issledovaniya. — 2015. — № 2–14. — P. 3079–3084.
12. Fedulova, L.V. Influence of Different Polypeptides Fractions Derived from Sus Scrofa Immune Organs on the Rats Immunological Reactivity / L.V. Fedulova, Е.R. Vasilevskaya,, Е.А. Kotenkova, A.A. Elkina, M.G. Baryshev, et al // Journal of Pharmacy and Nutrition Sciences. — 2017. — V. 7. — № 2. — Р. 35–40.
13. Кашинова, Э.Б. Применение in vitro методов для определения тканеспецифичного действия биологически активных веществ, выделенных из тканей Sus Scrofa / Э.Б. Кашинова, А.М. Воробьева, Г.С. Толмачева // Актуальная биотехнология. — 2017. — № 1 (20). — С. 12–16.
Kashinova, Eh.B. Primenenie in vitro metodov dlya opredeleniya tkanespecifichnogo dejstviya biologicheski aktivnyh veshchestv, vydelennyh iz tkanej Sus Scrofa [In vitro methods for determining biologically active substances extracted from Sus Scrofa tissues tissue-specific effect] / Eh.B. Kashinova, A.M. Vorob’eva, G.S. Tolmacheva // Aktual’naya biotekhnologiya. — 2017. — № 1 (20). — P. 12–16.
14. Котенкова, Е.А. Изучение эффективности ткане- специфичных веществ с молекулярной массой менее 30 кДа, выделенных из аорты Sus Scrofa / Е.А. Котенкова, Л.В. Федулова, И.М. Чернуха // Все о мясе. — 2017. — № 2. — С. 40–42.
Kotenkova, E.A. Izuchenie ehffektivnosti tkanespecifichnyh veshchestv s molekulyarnoj massoj menee 30 kDa, vydelennyh iz aorty Sus Scrofa [The study of isolated from Sus scrofa aorta tissue-specific substances with a molecular weight less than 30 kDa] / E.A. Kotenkova, L.V. Fedulova, I.M. Tchernukha // Vsyo o myase. — 2017. — № 2. — P. 40–42.